Чехія вибачилась за скандальну виставку

— 20 січня 2009, 11:34

Офіційне відкриття восьмитонної композиції за назвою Entropa попри гучний скандал таки відбулось. Та під час церемонії чеський віце-прем'єр відмовився бути на одній трибуні з винуватцем інциденту Давидом Черні.

Нагадаємо, інсталяція зображує стереотипи про кожну з країн ЄС. Так, Болгарія зображена як купа туалетів на підлозі, Греція у вогні, Франція страйкує. Румунія показана у вигляді замку Дракули, Голландія виявилась повністю похованою під водою, над якою піднімаються лише мінарети мусульманських мечетей, а Німеччина в уяві художників є пронизаною автобанами.

[L]Але найбільше шуму наробило зізнання чеського художника Черні, що замість митців з 27 країн ЄС, інсталяцію створив сам Черні з двома товаришами. Тож і його робота відображає не погляд митців з усіх країн Євросоюзу, а лише трьох чеських авторів.

Олександр Вондра сказав, що частина інсталяції, на якій Болгарія зображена як колекція унітазів, буде вилучена з інсталяції, якщо Софія на цьому наполягає, повідомляє ВВС.

Та основна частина композиції Entropa залишиться. Олександр Вондра, однак, уточнив, що його уряд має зовсім інший погляд на європейські країни.

"Я розумію, що деякі країни можуть почувати себе ображеними і я вибачаюсь перед ними. Це стосується не тільки Болгарії, але й інших країн ЄС, яких композиція могла зачепити", - сказав він.

Реклама:

Головне сьогодні