Близько мільйона українців є онкохворими

— 22 січня 2009, 15:30

Щороку в Україні реєструють 165 тисяч нових випадків захворювання на рак. Медики прогнозують, що до 2020 року ця недуга вражатиме вже по 200 тисяч українців щороку, повідомляє "Радіо свобода".

"На обліку зараз перебуває біля мільйона людей, які є онкологічно хворими. У цієї хвороби дуже поганий імідж. Люди думають, що якщо в людини рак, то в неї немає шансів. На щастя, це не так навіть в Україні, де ми лише почали реформу онкології. Виліковується від раку десь 50%", - каже онколог Міністерства охорони здоров'я Ігор Щепотін.

Серед країн-лідерів за темпами поширення хвороби - Росія, Індія та Китай. У двох останніх державах мешкають 40% від усіх світових курців.

Погана екологія та шкідливі звички, на думку медиків, є основними причинами раку. Майже кожне друге захворювання можна попередити, зазначає Ігор Щепотін. Основні причини захворювання неправильне харчування, обмеженість у рухах, обмежене перебування на свіжому повітрі.

[L]

За статистикою онкозахворюваності серед областей України середню позицію займає Рівненщина і Волинь. Більше 16 000 людей перебувають на обліку в Рівненському обласному онкологічному диспансері. Щороку тут відбувається до 3000 онкологічний операцій, за останній рік кількість хворих на рак зросла.

Зв'язок онкозахворюваності населення Рівненщини з наслідками Чорнобильської катастрофи очевидний на прикладі різкого зростання кількості випадків раку щитовидної залози.

"У післячорнобильські роки різко збільшилась кількість онкозахворювань щитовидної залози, збільшилась кількість таких захворювань серед дітей, це вже діти тих, хто отримав "ударну" дозу на щитовидку у 86-му році", - стверджує головний лікар онкодиспансеру Григорій Максим'як.

Фінансування онкологічної галузі в Україні щороку зростає. Але цього мало, необхідними препаратами, які надає держава, можна забезпечити хіба що чверть хворих. Доводиться просити кошти в обласних бюджетах і в підприємців.

Лікарі наголошують: у багатьох випадках раннє виявлення хвороби дозволяє гарантувати стовідсоткове одужання. Григорій Максим'як переконаний: щоб спонукати людей регулярно проходити обстеження, необхідно посилити роботу страхової медицини та провести необхідні законодавчі акти.

Схема проста: звернувся, коли щось занепокоїло - лікуєшся безкоштовно, запустив хворобу - починає діяти страховка.

Українські та закордонні лікарі невпинно працюють над розробкою ліків від раку. Проблема в тому, що від початку розробки ефективного препарату до його появи в аптеці проходить від 10-ти до 20-ти років.

"Найновіший напрямок в онкології - це препарати так званої таргетної терапії. При різних типах раку визначається клітина-мішень, і до неї розробляється спеціальний препарат, який буде вражати тільки її. Таке лікування є дуже перспективним", - зазначає Ірина Крячок, заступник директора Інституту онкології Академії медичних наук України.

Реклама:

Головне сьогодні