Глобальне потепління стало невідворотним

— 27 січня 2009, 12:33

Замовлення на проведення дослідження вчені одержали від міністерства енергетики США, що мало намір одержати відповідь на питання, як далеко зайшов процес потепління, повідомляє ВВС.

Результати виявилися приголомшливими. Науковці встановили, що навіть якщо якимсь чином вдасться припинити викиди вуглекислого газу, що створює парниковий ефект, середня температура повітря на планеті все одно збережеться на високому рівні протягом тисячі років.

[L]

"Люди помилково вважали, що якщо вдасться зупинити викиди двоокису вуглецю, температура знизиться і повернеться до норми за 100, 200 років. Це не так", - сказала Сюзан Соломон, автор доповіді, що опублікована в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Науковці попередили, що якщо ріст викидів вуглекислого газу в атмосферу продовжиться, це призведе до скорочення кількості опадів на півдні Європи, у Північній Америці, деяких частинах Африки й Австралії. Усі ці регіони і так вже страждають від посушливого клімату.

За словами дослідників, зараз процес глобального потепління почасти сповільнюють океани, що поглинають тепло. Однак це тепло все одно, зрештою, повернеться в атмосферу в результаті випару води.

Доповідь науковців збіглася в часі з рішенням президента США Барака Обами переглянути норми шкідливих викидів, встановлені для пасажирського транспорту. Відповідні вказівки Обама дав американському агентству з захисту навколишнього середовища.

Новим міністром енергетики США в адміністрації Обами став відомий фахівець в галузі боротьби з глобальним потеплінням, лауреат Нобелівської премії з фізики Стівен Чу.

Реклама:

Головне сьогодні