У Німеччині знайшли квартиру часів НДР

— 29 січня 2009, 11:30

Архітектор Марк Арец, який займається ремонтом будинків у Лейпцигу, минулого тижня відчинив двері квартири в одному з місцевих будинків і несподівано потрапив до німецького соціалістичного минулого, повідомляє "ВВС" з посиланням на німецьких журналістів.

Судячи з усього, людина, яка тут мешкала, дуже поспішала, і на її обідньому столі досі лежали у сумці-сітці запліснявілі булочки. Кухня була заповнена продуктами, які вироблялися у НДР.

"Коли ми відчинили двері, то зрозуміли, як почувався Говард Картер, який першим увійшов до гробниці Тутанхамона", - розповів Арец виданню "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

"Там був суцільний безлад, але відчуття було таким, що ми знайшли дорогоцінний скарб, опинилися у добі, яка давно минула", - додав архітектор.

Календар на стіні залишеної оселі показував серпень 1988-го року, а на кухні стояла порожня пляшка східнонімецького напою "Віта-кола" - аналогу американської "Кока-Коли".

Біля шафи стояла цинкована ванна. У квартирі не було туалету - мешканцям доводилося користуватися комунальною вбиральнею, що розташована у під'їзді.

Картину доповнювала горілка "Крісталл", пластиковий посуд та алюмінієві столові прибори.

Єдиним імпортним продуктом, який знайшли у квартирі, була пляшка парфумів із Західної Німеччини.

За словами Ареца, чоловік, що тут мешкав, залишив свої речі і втік з НДР до Західної Німеччини. Судячи з виявлених у приміщенні листів і документів, йому було 24 роки, і він вирішив залишити свою країну через неприємності з владою соціалістичної держави.

За деякими свідченнями, молодий чоловік двічі побував за ґратами.

"Гадаю, він не хотів поводити себе, як належало у НДР, і зник за першої ж можливості - приблизно наприкінці 1988-го року, чи на початку 1989-го. У ті часи люди тікали через Угорщину, або ж через посольство ФРН у Празі", - цитує Ареца газета "Irish Times".

Як відомо, Берлінська стіна впала у листопаді 1989-го, і після цього почався процес об'єднання Німеччини.

Реклама:

Головне сьогодні