Тест

Міліція підключила до боротьби з порносайтами мобілки

Про це заявив заступник начальника департаменту МВС із питань боротьби зі злочинністю, пов'язаною з торгівлею людьми, Олександр Мельников газеті "Комерсант-Україна".

Йдеться про номери, на яких користувач, охочий подивитися ролик порнографічного змісту, повинен відправити SMS - у відповідь йому надається платний код доступу для перегляду повної версії відеоролика.

"Співпраця почалася зовсім нещодавно, однак уже зараз важко знайти хоча б один порносайт, короткий номер якого функціонує для українських абонентів", - каже Мельников.

За його словами, блокування короткого номера відбувається за певною процедурою.

[L]

Спочатку виявляється інтернет-ресурс, який містить дані порнографічного характеру. Потім здійснюється передача випадкових зображень і файлів із цього сервера в Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі, за якою слідує отримання висновку про заборонений характер даних. Після цього МВС надає повний пакет документів оператору стільникового зв'язку з офіційним поданням про блокування зазначеного короткого номера.

Представники компаній "Київстар" та МТС підтверджують, що співпрацюють із МВС у запобіганні поширенню порнографічної продукції з осені минулого року.

Як розповів фахівець зі зв'язків зі ЗМІ "Київстару" Сергій Товстенко-Забелін, департамент МВС повідомляє компанії про короткий номер, за яким надається доступ до контенту, що може бути зарахований до порнографії, - а "Київстар" перевіряє, яким контент-провайдером використовується цей номер, і інформує партнера про необхідність зняти подібний контент протягом робочого дня.

А начальник відділу зв'язків із громадськістю "Астеліт" (ТМ Life:)) Надія Лубніна повідомила, що, хоч про співпрацю з МВС вони домовилися ще влітку, результатів поки що немає. "Досі жодного звернення з міліції щодо виявлення таких коротких номерів до нас не надходило", - каже вона.