Інтернет витіснив музичну індустрію

— 11 лютого 2009, 10:28

Хто на сьогодні слухає музику, в більшості випадків за це не платить. Музика завантажується безкоштовно з інтернету на комп'ютер, а потім на МП-3 плеєр, повідомляє "Німецька хвиля".

Тому не дивно, що прибутки музичної галузі в останні роки різко впали та скоротилися. "Власне таке відчуття, що ніхто нічого не продає і що немає більше ніяких товарів", - скаржиться музикознавець Бйорн Готтштайн.

Платівки вже зовсім відійшли в минуле, а компакт-диски не витримують конкуренції з численними безкоштовними пропозиціями музики в інтернеті.

Наприклад, лише в Німеччині за рік нелегально завантажується близько 300 мільйонів композицій. За приблизними оцінками голови федерального об'єднання музичної індустрії Дітера Ґорні, через це в останні роки галузь втратила близько 40 % обороту.

Музикознавець вражений результатами підрахунків аналітиків, які доводять, що за останній рік 85 відсотків запропонованої на продаж в інтернеті музики жодного разу не придбали.

Більшість користувачів віддають перевагу нелегальному завантаженню музичних композицій. На думку Готтштайн, це ознака не лише економічної, а й культурної катастрофи.

"Думка тільки про те, що ніби у часи тотального інтернету нічого не можна вдіяти проти нелегального завантаження, уже давно не є правдивою", - каже голова спілки незалежних музикантів Марк Хунг.

Є так звані технології "watermarking", за якими дуже легко, не зламуючи ніякої таємної бази даних, можна встановити, яка музика слухалась, які фільми дивились і так далі.

"А те, що ці технології не застосовуються, означає, що інші галузі отримують від цього величезний прибуток", - вважає Марк Хунг.

Це, передусім, інтернет-провайдери, телекомунікаційні концерни та виробники різних технічних приладів. Чим більшими стануть обсяги жорстких дисків та чим меншим буде час завантаження, прогнозують фахівці, тим швидше кіно та книжкова індустрія опиняться у схожій ситуації.

Реклама:

Головне сьогодні