Тест

Майже в усіх вузах студентам не виплатили стипендію

Про це заявив перший заступник Керівника Секретаріату Українського молодіжного форуму Андрій Черних.

"До мене надходять численні дзвінки із всіх регіонів України щодо проблеми з виплатою стипендії. Студенти скаржаться, що маючи середній бал 4.0 та вище - вони не отримали стипендію", - підкреслює Андрій Черних.

Причиною цього є той факт, що уряд та Міністерство освіти і науки України не забезпечило вищі навчальні заклади в повному обсязі необхідними коштами, а надало в середньому 70% від норми.

Крім того, вузи встановлюють додаткові вимоги для виплати студентам стипендії. Так, наприклад, у Тернопільському державному педагогічному університеті середній бал підняли до 4.7.

В Харківському національному педагогічному університеті імені Г.Сковороди, Київському національному університеті культури і мистецтв, Волинському національному університеті імені Лесі Українки (ВНУ) відмовляються виплачувати стипендію студентам, які мають хоча б одну трійку.

[L]Такі нововведення ВНЗ є порушенням чинного законодавства, зокрема Постанови Кабінету Міністрів України №882 "Питання стипендіального забезпечення", зазначає Андрій Черних.

Згідно з зазначеною Постановою, студентам, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 7.00-9.99 за дванадцятибальною або 4.00-4.99 за п'ятибальною шкалою оцінювання, призначається академічна стипендія у мінімальному розмірі.

Кабінет Міністрів має визнати, що необхідних коштів та внести необхідні зміни до відповідної Постанови Уряду, йдеться у повідомленні "Українського молодіжного форуму".