Берлусконі "пожартував". Аргентина обурена

— 19 лютого 2009, 18:26

Скандальна фраза була сказана під час мітингу, який завершував виборчу кампанію кандидата від партії "Народ свободи" Уго Каппеллаччі, пише Inopressa з посиланням на La Stampa.

Італійський прем'єр Сільвіо Берлусконі іронізував з приводу постійних закидів на його адресу зі сторони правих центристів.

"Вони роблять зухвалі порівняння, говорять, що я монстр Аркоре чи Гітлер, що я схожий на аргентинського диктатора, який саджав опозиціонерів у літак, відкривав дверцята і казав їм: "Чудова сонячна погода, йдіть на вулицю та програйтеся у м'яча", - сказав тоді Берлусконі.

Мова йде про трагічні сторінки в історії Аргентини часів військової диктатури, коли противників режиму викидали живими з літаків у річку Ріо делла Плата.

Ця історія торкнулася і багатьох громадян італійського походження.

[L]Міністерство внутрішніх справ Аргентини викликало для роз'яснення італійського посла, який заявив, що прем'єр нікого не хотів образити.

Але, як виявилося, запізно. Аргентинська громадськість обурена.

Матері деяких "зниклих" звернулися з листами до посольства Італії з вимогою офіційних вибачень від Риму.

Фраза не сподобалась і президенту Аргентини Крістіні Кіршнер, уряд якої виступає за покарання винних у загибелі та зникненні людей у часи диктатури.

В Італії П'єро Фасіно, лідер Демократичної партії лівих сил, заявив, що ця "фраза звучить як серйозна образа тисячі дівчат та юнаків, викрадених, підданих тортурам і вбитих у роки кривавої диктатури у Латинській Америці".

Палац Кіджі (резиденція італійського прем'єра) відреагувала нотою, у якій всі звинувачення названі "наклепом та абсолютно безпідставними".

Реклама:

Головне сьогодні