Уряд Ісландії очолила жінка-лесбіянка

— 2 лютого 2009, 14:12

Прем'єр Йохана Сигурдардоттир виконуватиме свої обов'язки до загальнонаціональних виборів, призначених на березень.

Попередній кабінет на чолі з прем'єр-міністром Гейром Хорді в січні був змушений подати у відставку через тиск, пов'язаний з жахливим станом економіки країни.

Населення Ісландії покладає великі надії на Сигурдардоттир - члена Соціал-демократичного альянсу і колишнього міністра з соціальних питань.

Багато хто сподівається, що за час її перебування на високій посаді для геїв та лесбіянок відбудуться певні зміни.

"Її сексуальна орієнтація нічого не значить. Наш електорат дуже ліберальний. Їм немає ніякого діла до приватного життя політиків", - заявив генсекретар Соціал-демократичного альянсу Скули Хелгенсон.

[L]У 2002 році 60-річна Йохана вступила у цивільний шлюб з письменницею Йоніною Леосдоттір. А раніше новопризначений прем'єр була одружена з банкіром Торвальдом Йоханнессоном. З ним Йохана має двох дорослих синів, яких народила у 30 та 35 років.

Йохана була призначена новим прем'єром за результатами переговорів політичних партій, що формують урядову коаліцію.

Якщо до кінця тижня кандидатуру нового прем'єра затвердять, що дуже ймовірно, Йохана стане першою жінкою - прем'єр-міністром Ісландії. Раніше в цій країні вже була жінка-президент, Вігдіс Фіннбогадоттір, обрану на найвищу посаду у 1980 році. Вона служила до 1996 року.

За інформацією Національної організації геїв та лесбіянок Samtokin 78, Йохана буде першим геєм-прем'єр-міністром в усьому світі.

За матеріалами ВВС та газети Guardian

Реклама:

Головне сьогодні