Українців чекає друга хвиля безробіття?

— 20 лютого 2009, 15:25

У державному центрі зайнятості на 16 лютого було поставлено на облік 931,9 тисячі осіб. Загальна кількість вакансій у центрах зайнятості на цю дату була більш ніж у 10 разів меншою - близько 83 тисяч, пише "Дело".

Збільшується і кількість так званих латентних безробітних - тих, хто працює за графіком чи відправлений у відпустку за власний рахунок. Як стверджують у центрі, до кінця лютого можуть ухвалити рішення про виплату допомоги з часткового безробіття.

Зростання кількості звернень до центрів зайнятості наприкінці січня - першій половині лютого сповільнилося. Також уповільнилося скорочення кількості вакансій з боку роботодавців.

"Якщо наприкінці 2008 року кількість вакансій у середньому за добу скорочувалася на 2 тисячі, то наприкінці січня 2009-го - тільки на 500. У лютому кількість актуальних вакансій у базі даних служби практично не змінилася", - стверджує голова Державного центру зайнятості Володимир Галицький.

Зниження темпів зростання безробіття зафіксовано насамперед у східних регіонах. За даними прес-служби Донецького регіонального центру зайнятості, на 17 лютого на обліку в них перебувало 69,2 тисячі безробітних. Для порівняння, за січень кількість безробітних в області виросла більш ніж на 12 тисяч, а за першу половину лютого - лише на 2 тисячі.

Незважаючи на те, що в абсолютних цифрах безробітних більше на сході України, знайти роботу складніше на заході й у центрі. Приміром, у Вінницькій області на 44,2 тисячі безробітних припадає менше 1,4 тисячі вакансій. Схожа ситуація в Черкаській і Хмельницькій областях - на одне робоче місце також претендує 35-40 осіб.

[L]"Якщо на сході України з'являються нові вакансії (адже частина підприємств працює), то на заході їх практично немає", - пояснює Галицький.

Визнають це й у регіональних центрах зайнятості. "Пік звернень до нас був у листопаді-грудні, коли проводили скорочення промислові підприємства. Якщо наприкінці минулого року в нас реєструвалося щодня близько 25 осіб, то зараз стільки людей у нас реєструється за тиждень", - каже Валерій Ковальчук, начальник Кам'янець-Подільського районного центру зайнятості (Хмельницька область). За його словами, на даний момент на одну вакансію в місті претендують 60-70 безробітних.

Зменшення темпів зростання офіційного безробіття ще не означає, що ринок праці починає виходити з кризи. Скоріше - це тимчасове затишшя перед другою хвилею масових скорочень робітників. Це визнають і в Державному центрі зайнятості.

Підуть під скорочення в першу чергу ті працівники, які зараз частково зайняті. Їхня чисельність зростає у геометричній прогресії. За даними служби зайнятості, у грудні 2008 року в режимі скороченого робочого дня чи тижня працювали 928 тисяч осіб, для порівняння у жовтні - 270 тисяч. У відпустках за свій рахунок під кінець року числилося 829 тисяч, це при тому, що в тім таки жовтні їх було 321,5 тисячі осіб.

Реклама:

Головне сьогодні