За останні декілька років продукції з ГМО в Україні суттєво побільшало

6
24 лютого 2009

Такі дані оприлюднила заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, повідомляє "Радіо Свобода".

Найчастіше трансгени зустрічаються у м'ясних, молочних продуктах, кондитерських виробах.

"Відсоток вмісту ГМО в продуктах коливається від 0,5% до 30%. Це продукти і вітчизняного виробництва також. Бо українські виробники користуються сировиною, яку вони привозять з-за кордону, і вона містить ГМО. Також вони використовують генетично модифіковану сою, яку вирощують в Україні. До того ж, на територію країни ввозять такі продукти", - розповіла Тимочко.

За її словами, "на сьогодні Україна не контролює вміст ГМО ні в тих продуктах, які ввозяться до нас, ні в тих, які виробляються тут".

Нагадаємо, 18 лютого Кабінет міністрів затвердив порядок державної реєстрації продукції, яка містить генетично модифіковані організми.

Тепер на територію України не будуть допускатися продукти, у яких вміст генно-модифікованих організмів перевищує 0,9%.

"В усьому світі робиться так: якщо вміст ГМО більше за 0,9%, про це має бути написано. Споживач вибиратиме, чи купувати такі продукти, чи ні. Якщо менше за 0,9%, то вважається, що продукт без ГМО і таку продукцію не маркують", - розповів заступник директора інституту екогігієни та токсикології Анатолій Подрушняк.

Як відомо, у світі точиться суперечка щодо безпечності вживання продуктів із ГМО для організму людини. Конкретних результатів, які б підтверджували шкоду генно-модифікованих продуктів, немає.

За словами заступника директора Інституту харчової біотехнології АНУ Сергія Шульги, "немає прямої залежності між вживанням ГМО-продуктів і якимись хворобами".

"Американці з'їли ГМО-продуктів майже 500 мільйонів тонн, в Європі з'їли десь 150-180 мільйонів тонн", - зауважив експерт.

powered by lun.ua