Ходорковського звинуватили в сексуальних домаганнях, щоб не відпускати достроково

— 24 лютого 2009, 14:47

"Повна маячня!", - сказав колишній начальник Ходорковського, який раніше працював бригадиром швейного цеху Краснокаменської колонії номер 10 Денис Юринський.

Так він прокоментував позов засудженого Олександра Кучми в інтерв'ю журналові "Комерсант", повідомляє Інтерфакс.

Юринський припустив, що "Кучму просто напоумили написати цю заяву", щоб з її допомогою позбавити Михайла Ходорковського умовно-дострокового звільнення.

Говорячи про епізод, що відбувся в квітні 2006 року, коли засуджений Олександр Кучма наніс Михайлові Ходорковському поранення ножем, Юринський сказав, що в такий спосіб він намагався домогтися для себе нової кримінальної справи з метою переведення в іншу установу, у зв'язку з новими проблемами.

"Кучма, напевно, думав, що справу гарантовано порушать, якщо він поріже не кого-небудь, а Міху (Ходорковського), от і коцнув його ножем, яким на промзоні обрізають підошви взуття", - висловив припущення колишній ув'язнений.

Та справу проти Кучми справу таки не порушили, додав він.

Про Олександра Кучму, Юринський сказав, що "загалом, "накосячив" він багато по життю. Я взагалі здивувався, коли довідався, що Кучма досі живий".

За словами колишнього ув'язненого, Олександр Кучма "набивався в друзі" до Ходорковського.

"Борисич (Ходорковський) весь вільний час читав, ми всі до цього якось звикли і намагалися йому не заважати. Кучма ж начебто набивався до нього в друзі - починав чіплятися з розмовами або просто сідав поруч і дивився, як той читає. Міха, щоправда, швидко навчився припиняти ці спроби" , - сказав Юринський.

Розповідаючи про перевід Михаїла Ходорковського в колонію, Юринський повідомив, що "приблизно за два місяці до його приїзду до нас у "десятку" зачастили комісії з Чіти і Москви".

"Усього їх побувало, не збрехати, більше сотні - іноді не встигала закінчити свою перевірку одна комісія, як їй на зміну вже їхала інша. За цей час зона перетворилась - обробили кахлем їдальню, полагодили дах у душовій, а всім зекам, що ходили в чім попало, видали новеньку чорну форму з темно-синіми смугами на грудях, спині і гачах (штанях). Режим, щоправда, посилився: зникло спиртне, перестали давати "ліві свіданки" - тільки з дружиною або матір'ю, категорично заборонили ходити з загону в загін", - розповів Юринський.

[L]Водночас він зауважив, що "про приїзд Ходорковського до останньої хвилини не знали навіть співробітники колонії".

Московський суд розгляне позов колишнього однокамерника Михаїла Ходорковського Олександра Кучми, який звинувачує колишнього главу "ЮКОСа" у сексуальних домаганнях.

Реклама:

Головне сьогодні