Цигани скаржаться, що українці про них погано думають

— 10 березня 2009, 11:03

Такими є результати дослідження з дотримання прав ромів в Україні, повідомляє "Німецька хвиля".

Результати моніторингу засвідчили, що майже 70% ромів зіштовхувалися з порушенням їхніх прав, однак більшість з них не знають, як звернутися до уповноважених органів, аби себе захистити.

"Повірте, ромам не так легко захищати себе. Особливо, якщо вони потрапили до міліції або затримані на вулиці. І навіть, якщо вони хочуть захистити свої права, то не завжди можуть це зробити", - зауважила представниця "Ромського жіночого фонду "Чіріклі" Земфіра Кондра.

За офіційною статистикою в Україні мешкає до 50 тисяч ромів, а неофіційною - вдесятеро більше. В українському суспільстві до них існує упереджене ставлення через стереотипне сприйняття, буцімто всі цигани чи то крадії, чи то злочинці

Земфіра Кондра розповіла, що її організація проводила ряд тренінгів для представників правоохоронних органів з дотримання прав циган. Та Кондра впевнена, такими поодинокими акціями упередженого ставлення до ромів не змінити.

"Треба циганам розповідати про їхні права. Особливо у маленьких містах і селах. Саме там роми стикаються з дискримінацією і порушенням прав людини", - каже Земфіра Кондра.
Реклама:

Головне сьогодні