Секретні записки: Рейган намагався навернути Горбачова до Бога

— 10 березня 2009, 12:50

"Батько перебудови" під час бесід з Рейганом постійно повторював "Слава богу", та це був лише мовний зворот. Однак американський лідер сприймав слова російського колеги як ознаку відданості вірі, пише Inopressa з посиланням на Corriere della Sera.

Рейган був упевнений, що Горбачов здатен змінити радянську систему, і вважав, що релігія може стати інструментом для досягнення цієї мети.

На думку історика Джеймса Манна з Johns Hopkins University, американський президент навіть спробував таємно переконати комуністичного лідера в існуванні Бога.

Зокрема, Рейган підштовхував Горбачова поговорити про релігію у 1988-му році під час четвертого самміту в Москві.

У секретних звітах цієї зустрічі йде мова про те, що після обговорення проблем мирного існування і прав людини, розмова між двома лідерами раптово змінила напрямок.

Так, Рейган повідомив Горбачову: те, що він зараз йому скаже, має залишатися таємницею. Якщо це не трапиться, Рейган буде все заперечувати.

Одразу після цього президент США почав говорити про релігійну терпимість в СРСР. Та дав високу оцінку деяким крокам генерального секретаря ЦК КПРС по відношенню до Православної церкви.

Після цього Рейган поцікавився думкою Горбачова стосовного того, щоб внести свободу віросповідання у комплекс прав людини.

Радянський лідер спробував обійти цю тему, сказавши, що у процесі перебудови, разом з іншим, буде розширено й простір свободи віросповідання.

І тут Рейган зробив рішучу спробу укріпити віру хрещеного, але невіруючого Горбачова: американський президент сказав, що у нього є лист вдови радянського солдата, який загинув під час Великої вітчизняної війни. Покійний військовий був невіруючим, однак перед загибеллю він написав декілька слів на папері з проханням до Бога, щоб той його прийняв.

Горбачов намагався знову змінити тему розмови, але Рейган не відступав.

"Рейган гадав, що може навернути до віри Горбачова чи просвітити його", - розповів один з радників американського президента Рудольф Періни.

Інший екс-співробітник адміністрації Томас Саймон має менш романтичну версію. На його думку, Рейган намагався таким чином відвести розмову від більше серйозних тем.

Реклама:

Головне сьогодні