В Україні продають небезпечні ліки

— 10 березня 2009, 14:48

Список міститиме до 100 препаратів, повідомили "Сегодня" у Держфармцентрі.

Значна частина цих ліків "забракована" і міжнародними експертами.

Днями Держуправління з контролю за продуктами харчування та лікарськими препаратами американського Держдепартаменту здоров'я й сфери послуг (FDA) опублікувало список препаратів, які можуть бути небезпечними для застосування в усьому світі, в тому числі й в Україні. Це, зокрема:

- препарат від шизофренії Abilify (aripiprazole) виробництва американської компанії Bristol Myers Squibb Co - дослідження показали, що він має високий токсичний вплив на печінку;

- препарат для схуднення Xenical (Roche Holding AG), оскільки при його використанні дуже високий ризик кровотечі;

- Lamisil (швейцарської фармкомпанії Novartis AG) - протигрибкова мазь, яка несе високий ризик психічних розладів;

- Diovan (Novartis AG), препарат, який знижує тиск - сприяє розвиткові анемії;

- оральні контрацептиви Plan B (в Україні за назвою Postinor та Escapelle) від ізраїльської компанії Teva Pharmaceutical Industries - високий ризик утрати свідомості.

Виробники поки не коментують звинувачення.

Усі ці препарати широко розповсюджені в Україні. Їх із легкістю можна знайти практично в кожній аптеці.

За словами Олени Матвєєвої - начальника Управління післяреєстраційного нагляду "Державний фармакологічний центр" Мінздоров'я, який стежить за якістю ліків, які в нас продаються, - розміщення цих, як і інших лікарських засобів, у списку FDA означає, що під час використання зазначених препаратів були виявлені нові дані, пов'язані з безпекою, що не вказані в їхній анотації.

[L]

"Збільшення частоти повідомлень із цієї проблеми послужить підставою рекомендувати Мінздоров'я, у найкращому випадку, внести зміни чи доповнення в інструкцію для медзастосування, а в найгіршому, взагалі обмежити чи заборонити їх подальше медичне застосування на території України", - пояснила Матвєєва.

Лікарі кажуть, що багато препаратів із цього списку популярні в Україні - особливо Diovan, Postinor і Escapelle, - але загрози в їх застосуванні для своїх пацієнтів не бачать.

"Поки не буде офіційної інформації, я продовжуватиму виписувати Diovan, як і виписував, особливих скарг на нього я не отримував", - каже начальник відділу серцевої недостатності Інституту кардіології ім. академіка Стражеско Леонід Воронов.

Реклама:

Головне сьогодні