Світовий океан зазнав катастрофічних змін. Мідії можуть зникнути

— 11 березня 2009, 17:07

За даними вчених, з часів промислової революції збільшення викидів двоокису вуглецю призвели до 30% підвищення кислотності океанської води. Такої кислотності в океані не було щонайменше 500 тисяч років, повідомляє ВВС.

Передбачити розвиток подій науковці не беруться, але попереджають, що багатьом видам морських істот загрожує зникнення. Таких масштабних змін в Світовому океані не відбувалося з епохи динозаврів.

Сесія, що обговорює окислення океану, проходить в ході міжнародного конгресу зі зміни клімату в Копенгагені.

За словами доктора Керол Терлі з Морської лабораторії, проблема стоїть особливо гостро для організмів, які будують собі вапняні мушлі.

Лабораторні дослідження показують - якщо викиди триватимуть в нинішніх масштабах, ще до кінця сторіччя зникнуть морські зірки. Учені побоюються, що не виживуть і мідії. У меншій небезпеці будуть устриці, особливо ті, які розводяться штучно.

"Але одне безперечне, зміни будуть. Тільки ми поки що не знаємо, які саме. Це, безумовно, не дуже мудрий експеримент", - каже доктор Терлі.

Професор Енді Уотсон, морський біолог з університету Східної Англії, вважає, що моря можуть піддатися спустошливій дії кліматичних змін і хижацького рибальства ще до того, як кислотність досягне загрозливих масштабів.

Він висловлює тривогу з приводу зростання викидів двоокису вуглецю, але вказує, що кислотність океану змінюється і природним чином. І вважає, що, принаймні, деякі види зможуть пристосуватися до змін: "В ході багатьох експериментів фахівці моделюють різкі зміни, підвищуючи зміст двоокису вуглецю або кислотності. Але в реальному світі таких різких змін не відбувається".

Професор Тоні Напп очолює інститут BIOS на Бермудах, де проводилися деяких з основних вимірів кислотності.

Він захищає свої висновки про те, що нещодавнє підвищення кислотності викликане зростанням викидів CO2 від спалювання викопного палива: "Мені було потрібно чимало часу, щоб в цьому переконатися. Я цинік. Але якщо подивитися на дані і гарненько в них розібратися, то жодний інший висновок просто неможливий".

Вчені вважають, що багато тварин та рослин не зможуть пристосуватися до змін. При цьому є види, які виграють від підвищення кислотності, наприклад, деякі види водоростей.

Реклама:

Головне сьогодні