Тест

Німеччина видала ордер на арешт нациста Дем’янюка

Німеччина зажадала від США видати 88-річного Дем'янюка, якого обвинувачують у причетності до загибелі 29 тисяч євреїв у таборі Собібор, повідомляє ВВС.

У листопаді минулого року слідчі в Мюнхені заявили, що їм вдалося одержати сотні документів і знайти певну кількість свідків, які готові свідчити проти Дем'янюка.

"Вперше в нас є навіть список імен людей, яких Дем'янюк особисто відправляв у газові камери. У нас немає сумнівів у його відповідальності за смерть більше 29 тисяч євреїв", - заявив Курт Шрімм, що очолює німецьке управління по розслідуванню злочинів нацизму.

Іван Дем'янюк, що вже майже 30 років веде боротьбу за те, щоб залишитися в США, заперечує всі пред'явлені йому обвинувачення.

Дем'янюк народився в 1920 році в одному з українських сіл. Він одержав право на в'їзд у США в 1951 році після того, як заявив, що служив у Червоній армії, але був узятий у полон в Криму і значну частину війни просидів у таборі як військовополонений.

У 1952 році він прибув у Нью-Йорк і через шість років одержав американське громадянство.

Вперше обвинувачення в здійсненні військових злочинів були висунуті проти нього в 1977 році.

Вже в 1981-м Дем'янюк втратив американське громадянство: суд зробив висновок, що Дем'янюк брехав про своє військове минуле. Дем'янюк, було сказано у вердикті, служив у концентраційному таборі Треблінка в Польщі, де його знали під прізвиськом "Іван Грозний".

Дем'янюк заявляв, що знаходився в таборі як ув'язнений.

Однак суд у 2002 році встановив, що він працював охоронцем у таборах Собібор, Майданек і Флоссенбург, де були знищені сотні тисяч людей.

Після втрати американського громадянства Дем'янюка вислали в Ізраїль, де його судили і в 1988 році засудили до страти.

Однак вирок був анульований п'ять років після цього Верховним судом Ізраїлю, у розпорядження якого надійшли свідчення про те, що "Іваном Грозним" міг бути інший українець.

Дем'янюк повернувся в США, і один із суддів скасував рішення міністерства юстиції та відновив його громадянство.

Однак у 2008 році верховний суд США підтвердив рішення про депортацію Дем'янюка.