Тест

Мозок починає старіти вже у 27 років

Професор університету Вірджинії Тімоті Сальтхаус виявив, що здатність роздумувати, швидкість розумових процесів і просторове мислення починають погіршуватися ближче до 30 років, повідомляє ВВС.

"Дослідження демонструє, що деякі показники мозкової активності здорових освічених людей починають знижуватися у віці близько 30 років, - розповів професор Сальтхаус. - Запобігання процесів старіння необхідно починати з 27 років".

Дослідження проводилося сім років, у ньому взяли участь 2000 людей віком від 18 до 60 років. Його результати були опубліковані в журналі Neurobiology of Aging.

Для оцінки розумових здібностей піддослідним пропонувалося розв'язувати задачі, вчити на пам'ять фрагменти тексту та детально переказувати почуті історії, а також запам'ятовувати та відтворювати послідовність літер та символів. Такі ж самі завдання лікарі використовують для лікування перших симптомів старечого слабоумства.

Кращі результати у дев'яти з 12 тестів показали піддослідні, більшість яких віком 22 роки. Перші ознаки деякого спаду мозкової активності (у тому числі зменшення швидкості мислення, здатностей аналізувати і проблеми з просторовим орієнтуванням) починають проявлятись вже у 27 років.

Водночас, вчені виявили, що пам'ять залишається на тому самому рівні в середньому до 37 років, а тести, які перевіряють здатність накопичувати інформацію (наприклад, словниковий запас чи загальну ерудицію), навпаки, краще вдавалися людям ближче до похилого віку.

Представник Фонду з вивчення хвороби Альцгеймера Ребекка Вуд підтримує думку професора Сальтхауса: "Результати цього дослідження показують, що природний спад деяких розумових здібностей у міру старіння починаються значно раніше, ніж багато з нас звикли думати - ще до 30 років".

"Краще розуміння процесів, які відбуваються в здоровому мозку, може допомогти нам розібратися в тому, які саме механізми порушуються при серйозних захворюваннях, таких як хвороба Альцгеймера", - вважає вона.

"Хвороба Альцгеймера не є природним атрибутом старіння, це фізіологічне захворювання, яке вбиває клітини мозку, і йому піддані десятки тисяч людей, у тому числі, молодших за 65 років", - продовжує Ребекка Вуд.