Тест

Подробиці суду над австрійським маніяком Йозефом Фріцлем

Щоб присутні могли краще уявити, в яких умовах жила довгі 24 роки донька маніяка Елізабет, прокурор зробила помітки на дверях на висоті 1,78 метри. Так жінка хотіла дати зрозуміти, що у підвалі, площею якихось 18 квадратних метрів, висота стелі була меншою 2 метрів.

Так, повзаючи навколішки у сирому підвалі, в якому було дуже холодно взимку і нестерпно жарко влітку, Елізабет народила батьку-ґвалтівнику сімох дітей. Троє з них все своє життя прожили у підвалі разом з матір'ю - без сонячного світла, свіжого повітря, свіжих продуктів та медикаментів.

У розпорядженні Елізабет був лише аспірин та ліки від застуди...

Одне дитя померло за два дні після народження. Йозеф Фріцль спокійно спостерігав, як корчиться в агонії маля і зі словами "що має бути, те буде" відмовився відвезти дитину у клініку. Коли немовля померло, батько спалив його у печі, а попіл розсіяв у саду.

[L]Ще трьох він забрав нагору, розігравши сцену "нам тут дітей підкинули".

Фріцль розповів своїй дружині, що знайшов дітей на порозі і що їх там залишила їхня донька, яка повіялась по світі з якоюсь сектою. Тоді як його "друга сім'я" та рідна донька жили в підвалі власного дому у смороді і нестерпних умовах.

Крістіане Буркхайзер завбачливо принесла в зал суду речі з підвалу.

Запаковані у пакет, вони настільки смерділи, що коли їх вийняли, судді мимоволі поморщились.

А коли прокурор дала їм понюхати іграшку наймолодшого сина Елізабет Фелікса, служителів Феміди почало нудити, пише The Times.

"Я була там двічі", - сказала прокурор.

Спочатку Фріцль ховав своє обличчя від камер за синьою папкою, але потім журналістам таки вдалось його розгледіти
Впродовж 45 хвилин 32-річна Буркхайзер змальовувала суддям, як жила бідолашна Елізабет.

"Він часто вимикав світло, або ж воно зникало з технічних причин і Елізабет залишалась у повній темряві на години, іноді на десять днів. Не було свічок, факелів", - описувала прокурор.

Але вона додає: "Гіршим за зґвалтування та обмеження в їжі, гіршим ніж темрява, була невідомість. Наскільки надовго він пішов? Чи повернеться він зі своїх довгих канікул?" Адже його підземна сім'я ризикувала померти від голоду.

Прокурор деталізувала, як після народження сімох дітей Елізабет була залишена сама з нічим, крім старої книжки про народження дітей, брудних ножиць і матрацу.

Адвокат Рудольф Майєр (зліва) та прокурор Крістіане Буркхайзер
Як пише німецька та англійська преса, стратегія захисту Йозефа Фріцля чітка і зрозуміла: показати, що маніяк любив і турбувався про свою другу сім'ю.

"Якби він був просто ґвалтівником, він би використовував би презервативи", - сказав у залі суду захисник Фріцля Рудольф Майєр.

Він додав, що його клієнт турбувався про свою другу сім'ю, він приносив на Різдво ялинку, а на дні народження - подарунки. Зрештою, він не вбив їх.

Майєр намагається переконати суддів, що Фріцль став таким через нещасливе дитинство: мати завжди ображала його, била. У злочинця ніколи не було друзів.

Маніяк говорить тихо. Так, ніби він звик, що його уважно слухають, пише Die Welt. Але він не любить, коли його перебивають, хоча сам постійно робить зауваження до того, що сказано.

Судове слухання справи Йозефа Фріцля почалось 16 квітня. Перед пресою маніяк постав з синьою папкою перед очима. Як розповів адвокат підзахисного, Фріцль був "наляканий".

У вівторок судді дивились 11 годинне відео, на якому Елізабет розповідає про злочини свого батька. Коли дівчинці було 18, Йозеф Фріцль попросив її допомогти йому з дверима підвалу. А потім заштовхнув дівчину всередину і замкнув. Наступного дня він прикував її ланцюгами до ліжка, зґвалтував, вимкнув світло і пішов.

"Татко" не розмовляв з донькою майже дев'ять років. При цьому ґвалтував її ледь не щодня (за свідченнями обвинувачення близько 3 000 разів). Він приносив з собою відео з порно і змушував дівчину робити все те, що було показано на екрані. За спротив і намагання втекти, маніяк пригрозив: або закриє її і більше ні разу не прийде, або включить газ, який підведений до підвалу і вона з сім'єю задихнуться.

Уві сні і наяву

Історія австрійського маніяка Йозефа Фріцля - не звичайна "жовта" розповідь таблоїдів з усього світу. Початок судового процесу 16 березня цього року над злочинцем висвітлюють поважні ЗМІ, адже крім психологічного та морального аспекту у цієї історії є ще одна важлива складова.

Тут Елізабет прожила 24 роки...
Як "зразковому інженеру" та поважаному жителю Амштеттена вдалось обдурити поліцію країни, соціальні служби, власну дружину і весь світ і тримати в рабстві власну доньку 24 роки?

І яке покарання буде йому за зламану долю родини? Адже якщо його визнають винним у рабському утриманні доньки та її дітей, то Фріцлю світить 20 років тюрми, якщо буде доведене вбивство новонародженого сина - довічне ув'язнення. Але саме ці звинувачення маніяк відкидає.

Якщо ж Фріцля визнають невинним по цих статтях, злочинець вийде з тюрми вже за 10 років. Хоча ймовірно, що його помістять у психіатричну клініку.

Мати Елізабет з онукою. Цю дівчинку Йозеф Фріцль забрав з підвалу
Дати свідчення у суді погодився лише один член сім'ї Фріцля - брат Елізабет. Мати скористалась своїм правом не давати свідчень.

Судові засідання проходять у закритому режимі. Про те, що відбувається у залі суду, журналістів інформують в імпровізованому прес-центрі.

Звинувачення, висунуті проти Йозефа Фріцля

Зізнання Йозефа Фріцля

Вбивство через ненадання медичної допомоги новонародженому Майклу, який помер у 1996 році у підвалі

Фріцль відкидає ці звинувачення

Рабство - змушення Елізабет жити ув'язненою як рабиню. За цей злочин суд можу засудити до 10-20 років ув'язнення

Фріцль відкидає ці звинувачення

Багаторазове зґвалтування. Максимальний термін ув'язнення - 15 років.

Визнає себе частково винним. Стверджуючи, що в якийсь момент його донька перестала чинити спротив, тому наступні сексуальні контакти не можна вважати зґвалтуванням

Примусове утримання людини. Максимальний термін ув'язнення - 10 років

Визнає себе винним

Інцест. Максимальний термін покарання - один рік

Він визнає себе винним

Примушення з застосуванням сили (мова йде про погрози Фріцля Елізабет та її дітям вбити їх, якщо ті спробують втекти). Максимальне покарання - 5 років.

Він визнає себе частково винним

За матеріалами The Times, The Daily Mail, Die Welt, усі фото The Daily Mail