Щоденне вживання свинини збільшує ризик смерті

— 24 березня 2009, 16:38

Група дослідників з Національного американського інститут з вивчення ракових захворювань дослідили 546 тисяч американців та опублікували свої результати в журналі Archives of Internal Medicine.

У дослідження взяти участь люди віком від 50 до 71 року.

У 1995 році вони заповнили анкети про свої смакові вподобання. З того часу, 47 976 респондентів-чоловіків та 23 276 жінок померли.

Ця статистика дала підстави вченим стверджувати: "Нам вдалося виявити зв'язок між червоним м'ясом, у тому числі й термічно обробленим м'ясом, та підвищенням ризику смертності".

За даними вчених, люди, які вживали близько 160 грам червоного м'яса, стикалися з більшим ризиком померти через рак чи серцево-судинні захворювання, ніж ті, хто з'їдав 25 грам.

Ті, хто їв лише м'ясо риб та птахів, взагалі мали найменший ризик померти від цих захворювань.

На думку дослідників, чоловіки на 31%, а жінки - на 36% частіше вмирали через захворювання, пов'язані з вживанням червоно м'яса. Скорочення споживання яловичини або свинини могло б зменшити смертність серед чоловіків на 11%, а серед жінок - на 16%.

Попередні дослідження вже довели залежність між червоним м'ясом і раком прямої кишки. Проте нові дані свідчать про серйознішу загрозу.

Отримані дані стосуються не тільки яловичини, свинини та баранини, а ще й ковбас та м'ясних нарізок. Вони шкідливі через насичені жири, холестерин, залізо та канцерогени.

Окрім того, лише незначне вживання м'яса пов'язано з позитивною зміною таких чинників, як високий тиск крові та рівень холестерину.

За матеріалами The Washington Post та BBC
Реклама:

Головне сьогодні