Щоденне вживання свинини збільшує ризик смерті

— 24 березня 2009, 16:38

Група дослідників з Національного американського інститут з вивчення ракових захворювань дослідили 546 тисяч американців та опублікували свої результати в журналі Archives of Internal Medicine.

У дослідження взяти участь люди віком від 50 до 71 року.

У 1995 році вони заповнили анкети про свої смакові вподобання. З того часу, 47 976 респондентів-чоловіків та 23 276 жінок померли.

Ця статистика дала підстави вченим стверджувати: "Нам вдалося виявити зв'язок між червоним м'ясом, у тому числі й термічно обробленим м'ясом, та підвищенням ризику смертності".

За даними вчених, люди, які вживали близько 160 грам червоного м'яса, стикалися з більшим ризиком померти через рак чи серцево-судинні захворювання, ніж ті, хто з'їдав 25 грам.

ВІДЕО ДНЯ

Ті, хто їв лише м'ясо риб та птахів, взагалі мали найменший ризик померти від цих захворювань.

На думку дослідників, чоловіки на 31%, а жінки - на 36% частіше вмирали через захворювання, пов'язані з вживанням червоно м'яса. Скорочення споживання яловичини або свинини могло б зменшити смертність серед чоловіків на 11%, а серед жінок - на 16%.

Попередні дослідження вже довели залежність між червоним м'ясом і раком прямої кишки. Проте нові дані свідчать про серйознішу загрозу.

Отримані дані стосуються не тільки яловичини, свинини та баранини, а ще й ковбас та м'ясних нарізок. Вони шкідливі через насичені жири, холестерин, залізо та канцерогени.

Окрім того, лише незначне вживання м'яса пов'язано з позитивною зміною таких чинників, як високий тиск крові та рівень холестерину.

За матеріалами The Washington Post та BBC
Реклама:

Головне сьогодні