Сіль дарує щастя і викликає звикання

8
24 березня 2009

Люди люблять пересолювати їжу. Чому? Наприклад, німці щоденно споживають 12-20 грамів кухонної солі, це при тому, що організм може впоратися лише з половиною цієї кількості, пише Inopressa з посиланням на Die Welt.

Надмірна кількість солі, як відомо, є причиною підвищення кров'яного тиску, але більшість не прагне виключати її з раціону навіть частково.

Адже без неї люди стають в'ялими та впадають у депресію. А сіль покращує настрій і діє майже так само як і антидепресант.

Саме такий висновок зробили вчені з університету Айови після проведеного дослідження. Результати експерименту опубліковані у виданні Physiology & Behaviour.

Наукове дослідження було проведено на гризунах. Зокрема, науковці протягом багатьох днів тримали піддослідних щурів на безсольовій дієті. У результаті тварини втратили інтерес до того, що ще нещодавно було для них джерелом позитивних емоцій.

Так, щурі почали нехтувати улюбленими заняттями і практично перестали пити підсолоджену воду. Окрім цього, їх більше неможливо було змусити натискати на "кнопку щастя".

Тож керівник дослідження Кім Джонсон зробив висновок, що дефіцит солі і незадоволена потреба в ній може спровокувати симптоми, схожі на аналогічні симптоми депресії.

Вчені навіть проводять аналогію між потребою організму в солі і звиканням до наркотиків.

powered by lun.ua