Хвороба, яка забирає життя кожні 20 секунд

На даний момент Україна віднесена до країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз. Більше того, наша країна опинилась на "почесному" п'ятому місці у списку країн з найвищим рівнем захворюваності на вид сухот, стійких до стандартних ліків (мультирезистентна форма туберкульозу).

Цей список склала Всесвітня організації охорони здоров'я.

На хворобу, яка звела у могилу Лесю Українку, сьогодні хворіє понад 600 тисяч наших співвітчизників. Хоч у Міністерстві охорони здоров'я розповідають про позитивну динаміку у боротьбі з недугою, ситуація з туберкульозом в Україні епідемічна, повідомляє "Німецька хвиля".

Водночас, у фундації "Українці проти туберкульозу" переконують: кількість випадків захворювання на сухоти щороку зростає в середньому на 6-10%. А тенденція до зростання захворюваності на туберкульоз спостерігається на терені колишнього Радянського Союзу в останні десять років.

Найвищі показники захворювання, за даними МОЗ, - серед сільських жителів (80, 7 осіб на 100 тисяч населення). Серед мешканців міст вона дещо менша і становить 76, 4 на 100 тисяч українців.

У регіональному розрізі показники захворюваності залишаються незмінно високими у

південно-східних регіонах України: Херсонська область (123, 8 на 100 тис. населення), Луганська (101, 4 на 100 тис. населення), Миколаївська (101, 9 на 100 тис. населення).

Один із найнижчих в Україні показників захворюваності населення на туберкульоз мають Рівненщина і Волинь.

"Туберкульоз стає надзвичайно небезпечною хворобою, яка здатна позбавляти життя більше людей, ніж будь-яка інша інфекційна недуга. За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я до 2020 року понад 200 мільйонів людей захворіють на туберкульоз та понад 70 мільйонів помре", - розповів головний лікар Одеського міського центру здоров'я Ігор Ратовський.

Збудник недуги - паличка Коха (мікобактерії туберкульозу) на диво живучий. Якщо хворий на відкриту форму туберкульозу чхне, наприклад, в автобусі, бактерія оселиться там на кілька тижнів.

[VR]За підрахунками у 2008 році на туберкульоз хворобу захворіло 35 925 осіб, що становить 77,8 на 100 тисяч населення. Ці показники дещо стабілізувалися у порівняння з 2007 роком 79, 8 100 тисяч населення ( хвороба знизилися на 2%).

Дані Міністерства охорони здоров'я[/VR]Якщо недужий поп'є води, паличка Коха може мешкати у склянці півроку. Але якщо імунітет сильний, кажуть лікарі, велика ймовірність того, що хвороба омине людину. Зрештою, і сама хвороба є виліковною. Але лише за умови своєчасного початку лікування та проходження повного курсу протитуберкульозними препаратами.

Основними симптомами туберкульозу є: кашель, який триває більше двох тижнів, утруднене дихання, біль у грудях, безпричинна втрата ваги, підвищена температура тіла.

Одна з актуальних проблем у боротьбі з епідемією туберкульозу - неувага до туберкульозу тварин, впевнена співголова Коаліції "Зупинимо туберкульоз разом" Людмила Порохняк-Гановська.

"В країні багато стихійних ринків і на туберкульоз можна заразитись, купуючи там продукти", - розповіла "Німецькій хвилі" експерт.

"Це не лікарні, це відстійники та бомжатники"

На харчування хворих на туберкульоз в Україні виділяють мізерні кошти, стверджує голова правління громадського руху "Українці проти туберкульозу" Віталій Руденко. Хоча всі потрібні ліки є, і медобладнання теж вистачає, зауважує "Радіо Свобода".

"На харчування виділяє держава 7-10 гривень на добу. Це надзвичайно мало, адже хворим потрібне посилене харчування. Держава повинна взяти на себе більшу відповідальність. Також потрібна підтримка в період лікування, наприклад, додаткові якісь пайки. Це частково робить Червоний хрест України, деякі інші організації. Але проблема існує, а санаторії, дитячі заклади продовжують закриватися".

[VR]В Україні спостерігаються позитивні зміни по зменшенню захворюваності на туберкульоз у дітей до 14 років. У 2008 році захворюваність на активний туберкульоз серед дітей становило 9,1 на 100 тис. віком до 14 років (у 2007 році - 9, 4).

Дані Міністерства охорони здоров'я[/VR]На сьогоднішній день в Україні зруйнована мережа функціональних туберкульозних лікарень, зазначає колишній заступник міністра охорони здоров'я Валерій Івасюк. У тих шпиталях, які має держава, лікування як такого немає.

"Це не лікарні, це відстійники та бомжатники. Це місця, де роздають дешеві і недієві індійські ліки, найгірші аналоги брендів навіть радянських часів; де стоїть 40-их років рентгенівська апаратура, де медики отримують максимум 600 гривень на місяць. Там доживають свого фізичного віку старі фтизіатри", - вважає Івасюк.

Реклама:

Головне сьогодні