Британські вчені створять "синтетичну" кров

— 26 березня 2009, 14:30

Британські вчені планують першими у світі створити "синтетичну" кров зі стовбурових клітин людських ембріонів, повідомляє The Independent.

Вже на цьому тижні буде презентовано масштабний дослідний проект, на який виділяється мільярди фунтів стерлінгів. А вже через три роки науковці сподіваються перелити кров зі стовбурових клітин ембріонів першим піддослідним-добровольцям.

До речі, "сировиною" для "синтетичної" крові стануть непотрібні людські зародки з клінік, де проводять "запліднення з пробірки". Зокрема, дослідники простимулюють розвиток зрілих червоних кров'яних тілець зі стовбурових клітин.

До того ж, науковці відберуть ембріони, генетично запрограмовані на першу групу крові з негативним резусом, - тобто на групу крові, яку можна переливати всім.

Таким чином, "штучна" кров стане революцією у сфері переливання крові, яка наразі залежить від донорів.

Окрім цього, винайдена кров гарантовано не буде заражена бактеріями та вірусами, такими як ВІЛ та гепатит.

Між тим, теоретично, всього лише один ембріон зможе забезпечити синтетичною кров'ю цілу країну.

Однак таке виробництво є важкою моральною проблемою для тих, хто проти знищення ембріонів заради стовбурових клітин.

До речі, над розробкою "синтетичної" крові також працюють науковці і в інших країнах, зокрема у Швеції, Франції та Австралії.

А минулого року дослідники з американської компанії Advanced Cell Technology заявили, що їм вдалось отримати мільярди здорових червоних кров'яних тілець зі стовбурових клітин. Але у науковців виникли фінансові труднощі через заборону на дослідження в даній сфері, яка діяла при адміністрації Джорджа Буша.

Реклама:

Головне сьогодні