Вчені розробили гігієнічні труси для космонавтів

— 26 березня 2009, 11:01

Ефективність і зручність моделей з нової колекції зараз випробовує на собі японський космонавт Коічі Ваката, що перебуває на Міжнародній космічній станції (МКС), повідомляє BBC.

За його словами, поки все йде за планом, і білизна робить свою справу.

"Нова білизна має вогнетривкі якості й не сприймає статичну електрику. Я вже не кажу про те, що воно зручна й стильна", - заявив один з розробників Яшіко Тайя.

Матеріали, з яких зроблено білизну, вбивають бактерії, забирають вологу, захищають тіло від подразнень і алергії.

На Землі "гігієнічну білизну" було випробувано іншим космонавтом, Такао Дій, який разом із товаришами пробіг багатокілометровий крос у рамках звичайного тренування.

За словами вчених, на відміну від інших, Дій взагалі не спітнів, а його білизна не потребувала сушіння.

У японському Агентстві з космічних досліджень стверджують, що одну пару трусів нового зразка людина може носити протягом тижня, завдяки чому вчені сподіваються значно знизити кількість білизни, яку космонавти беруть із собою на орбіту.

Ваката залишиться на орбіті ще три місяці. Корабель "Діскавері" привезе його у суботу, від'єднається від МКС і повернеться на Землю.

Оскільки в космосі немає ні можливості випрати, не відправити брудну білизну на Землю, труси, що зберігають свіжість протягом тижнів, значно підвищать чистоту мікроклімату на орбіті.

Реклама:

Головне сьогодні