Гнів та лють сприяють службовому підвищенню

— 3 березня 2009, 13:57

Співробітники медичного факультету при Гарвардському університеті провели дослідження, яке показало, що робітники, які переживають мовчки і не виражають свої емоції на роботі, втричі частіше стверджують, що в них немає перспектив підвищення по службовій драбині, пише BBC.

Тож професор Джордж Велліант опублікував результати дослідження у виданні Study of Adult Development, де обґрунтував теорію, що гнів сприяє кар'єрному зросту.

Головне - відстоюючи свої позиції, не втрачати контроль над собою. Адже сліпа лють та шаленість можуть лише нашкодити.

"Ми всі відчуваємо гнів, але ті люди, які вміють виливати свою лють, уникаючи при цьому тяжких наслідків нестримних спалахів гніву, досягли більше результатів в плані емоційного росту й психологічного здоров'я", - пояснює Велліант.

"Якщо ми можемо керувати цим вмінням, ми можемо використовувати його для досягнення своїх цілей", - додав професор.

З точкою зору науковця та його дослідження погоджуються й психологи.

"Тут мова йде про пасивність, агресивність і наполегливість. Люди наполегливі вміють відстоювати свою точку зору, при цьому не виходячи за рамки ввічливості. Вони проявляють турботу про свою команду та інших людей. Завдяки цьому вони користуються повагою колег, і їх просунуть по службі за першої ж нагоди", - пояснює психолог Бен Вільямс.

Заведено, що гнів відноситься до вельми небезпечних емоцій і, щоб впоратися з ним, рекомендується тренувати "позитивне мислення".

Однак за словами професора Велліанта, вчені виявили, що такий підхід невірний і, в решті-решт, обертається проти самої людини.

"Негативні емоції, такі як страх і гнів, є вродженими і мають величезне значення. Вони важливі для того, щоб вижити", - запевняє науковець.

За його словами, гнів та лють сприяють концентрації уваги, таким чином "за лісом можна розгледіти окремі дерева".

Реклама:

Головне сьогодні