Розколотий крижаний міст в Антарктиці змінить мапу

— 6 квітня 2009, 16:24

Вчені вважають, що після розколу крижаного моста шельфовий льодовик Уілкінс незабаром може зрушитися з місця, повідомляє ВВС.

Льодовик почав зменшуватися з 1990-х років, але вчені стверджують, що розкол крижаного моста, що утримує льодовик на місці, відбувся вперше. Розламався міст у найвужчій своїй частині завширшки приблизно в 40 км.

Європейське Космічне агентство зробило фотознімки із супутника, які показують, що недавно утворені айсберги дрейфують по морю в західної частини Антарктичного півострова.

Розлам крижаного мосту
Фахівець з фізичної структури і деформації льодовикового льоду Британської антарктичної служби Девід Вон сказав в інтерв'ю агентству Рейтер, що ще два дні назад льодовик не був ушкоджений.

"Ми довго чекали, щоб побачити це", - сказав учений, що знаходився на крижаному мосту із січня, фіксуючи всі зміни за допомогою системи супутникової навігації.

Розкол крижаного моста не вплине на рівень моря. Але у вчених є побоювання з приводу того, що розлам призведе до зміни клімату в цій частині Антарктиди.

Як зазначив Воген в інтерв'ю The Times, "крижаний перешийок почав зменшуватись. Він розколовся на сотні айсбергів, якщо не більше. Швидкість, з якою відривається льодяний шельф, дивовижна. Для карти Антарктики це - суттєва зміна".

Дослідники стверджують, що на Антарктичному півострові протягом останніх 50 років відбулося безпрецедентне потеплення. Деякі шельфові льодовики зменшилися в розмірах за останні 30 років, а шість із усіх льодовиків цілком зруйнувалося.

Реклама:

Головне сьогодні