"Мобілка" й інша техніка можуть зашкодити. Як уберегтись?

— 10 квітня 2009, 16:07

У побуті нас оточують численні електронні прилади: від мобільного телефону до бездротового Інтернету. Усі вони випромінюють електромагнітні хвилі, які впливають і на людей. І дедалі більше людей мають підвищену чутливість до такого випромінювання.

Якщо раніше існувала лише невелика кількість великих теле- і радіомовників, чиї передавачі знаходилися у незаселених місцях, то нині уникнути електромагнітного випромінювання радіотехніки практично неможливо.

Зважаючи на те, що його вплив на здоров'я людини ще мало досліджений, не варто було б і надалі поширювати радіотехніку у таких значних масштабах, каже працівник проектного відділу електросмогу німецької науково-дослідницької організації Wissenschaftsladen Bonn Клаус Трост.

Хоча існують певні закріплені низкою законів обмеження допустимих показників випромінювання, не можна виключати ймовірність того, що існують певні небезпечні для здоров'я побічні ефекти, застерігає експерт, передає "Німецька хвиля".

Крім того, не слід забувати, що окремі особи особливо чутливі до електросмогу (у Німеччині, приміром, таких 6% населення). Їм потрібні спеціальні захищені від випромінювання зони.

[L]

Але оператори мобільного зв'язку відмовляються залишати "діри" без сигналу у своїх мережах. Політики також не реагують на таку необхідність, нарікає Трост.

Він наголошує, що необхідно розрізняти високо- і низькочастотний електросмог. До високочастотного належить, передусім, випромінювання мобільних телефонів. Менш небезпечним є низькочастотний електросмог - це електромагнітне випромінювання, спричинене побутовими електроприладами та електричними мережами.

Тож, бути обережнішим слід, передусім, із мобільними та радіотелефонами, зазначає експерт.

Відтак, Трост радить телефонувати за допомогою гарнітури Bluetooth, яка дозволяє вести розмови, не тримаючи трубку мобільного біля голови. Якщо ж її немає, намагатися не балакати по телефону надто довго, радить фахівець.

Реклама:

Головне сьогодні