Гонитва за кар’єрою прирікає жінок на безпліддя?

— 14 квітня 2009, 14:38

Професор-антрополог Елізабет Кешден з Університету штату Юта вважає, що навантаження, які виникають у жінки на роботі є причиною гормональних зсувів і змін форми тіла, що може вплинути на фертильність (здатність жіночого чи чоловічого організму до участі в заплідненні), пише The Times.

У своїх дослідженнях опублікованих в журналі Current Anthropology, Кешден виявила, що жінки, які мають успішну кар'єру мають менше шансів мати спокусливі форми і тонку талію. Також у бізнес-вумен скорочуються шанси на появу нащадків.

Зокрема, стрес і установка на успіх зміщують співвідношення гормонів у жіночому організмі: виділення естрогенів знижується, а секреція тестостерону та інших чоловічих гормонів активізується.

Науковці помітили, що у жінок, які багато часу приділяють роботі, частіше зустрічається фігура чоловічого типу (пласкі груди і вузькі стегна), ніж фігура, яка нагадує "пісочний годинник".

Так, неабияку роль для жінки грає показник співвідношення обхвату талії та обхвату стегон.

Наприклад, співвідношення 0,7 (коли обхват талії становить 70% від обхвату стегон) характерне для жінок, які мають найбільше нащадків. До того ж, в їхній крові також більше гормону естрадіолу (жіночого статевого гормону) - приблизно на 30% в порівнянні з жінками, що мають фігуру іншого складу.

Тож у жінок зі "співвідношенням 0,7" шанси завагітніти фактично втричі більші, зауважує The Times.

У жінок з великими грудьми та вузькою талією також підвищений рівень естрогену і прогестерону (жіночих гормонів, які теж пов'язані з фертильністю).

За даними професора Кешден, високий рівень чоловічих гормонів збільшує витривалість, але ускладнює запліднення.

"Гормональний профіль, пов'язаний з високим співвідношенням обхвату талії та обхвату стегон може сприяти успіху в напружених і важких умовах, в яких жінки змушені працювати. Однак разом з цим такі жінки можуть страждати на зниження народжуваності та бути менш привабливими для чоловіків", - додає науковець.

Багато медиків з британських клінік, які спеціалізуються на лікуванні безпліддя, відмічають, що зазвичай до них приходять переважно дуже успішні в бізнесі жінки, фігури яких далекі від форми "пісочного годинника".

Зокрема, ті ж таки чоловічі гормони, що забезпечують жінкам професійний успіх, провокують нестачу естрогену і перерозподіл відкладання жирів: повнішають не стегна, а живіт.

"Ми знаємо, що якщо жінки надто багато працюють або ж проявляють надмірну одержимість дієтами, то у них знижується рівень естрогену і вони стають менш здатними до розмноження", - пояснив доктор Мартін Туві, психолог з Університету в Ньюкаслі.

Між тим, спеціалісти з Північної Кароліни виявили, що всього 8% сучасних жінок мають фігуру типу "пісочного годинника".

А у середньостатистичної британки об'єм грудей і обхват стегон з 1951 по 2007 рік збільшилися на 2 дюйми, а обхват талії - на 6,8 дюймів.

До того ж, на сьогодні у 20% жінок фігура має форму груші (стегна ширші за груди), а 46% мають циліндричну чи пласку фігуру.

Окрім цього лікарі пояснюють, що репродуктивні механізми відключаються також і при недоїданні, і при надмірному фізичному навантаженні.

Реклама:

Головне сьогодні