Гонитва за кар’єрою прирікає жінок на безпліддя?

— 14 квітня 2009, 14:38

Професор-антрополог Елізабет Кешден з Університету штату Юта вважає, що навантаження, які виникають у жінки на роботі є причиною гормональних зсувів і змін форми тіла, що може вплинути на фертильність (здатність жіночого чи чоловічого організму до участі в заплідненні), пише The Times.

У своїх дослідженнях опублікованих в журналі Current Anthropology, Кешден виявила, що жінки, які мають успішну кар'єру мають менше шансів мати спокусливі форми і тонку талію. Також у бізнес-вумен скорочуються шанси на появу нащадків.

Зокрема, стрес і установка на успіх зміщують співвідношення гормонів у жіночому організмі: виділення естрогенів знижується, а секреція тестостерону та інших чоловічих гормонів активізується.

Науковці помітили, що у жінок, які багато часу приділяють роботі, частіше зустрічається фігура чоловічого типу (пласкі груди і вузькі стегна), ніж фігура, яка нагадує "пісочний годинник".

Так, неабияку роль для жінки грає показник співвідношення обхвату талії та обхвату стегон.

ВІДЕО ДНЯ

Наприклад, співвідношення 0,7 (коли обхват талії становить 70% від обхвату стегон) характерне для жінок, які мають найбільше нащадків. До того ж, в їхній крові також більше гормону естрадіолу (жіночого статевого гормону) - приблизно на 30% в порівнянні з жінками, що мають фігуру іншого складу.

Тож у жінок зі "співвідношенням 0,7" шанси завагітніти фактично втричі більші, зауважує The Times.

У жінок з великими грудьми та вузькою талією також підвищений рівень естрогену і прогестерону (жіночих гормонів, які теж пов'язані з фертильністю).

За даними професора Кешден, високий рівень чоловічих гормонів збільшує витривалість, але ускладнює запліднення.

"Гормональний профіль, пов'язаний з високим співвідношенням обхвату талії та обхвату стегон може сприяти успіху в напружених і важких умовах, в яких жінки змушені працювати. Однак разом з цим такі жінки можуть страждати на зниження народжуваності та бути менш привабливими для чоловіків", - додає науковець.

Багато медиків з британських клінік, які спеціалізуються на лікуванні безпліддя, відмічають, що зазвичай до них приходять переважно дуже успішні в бізнесі жінки, фігури яких далекі від форми "пісочного годинника".

Зокрема, ті ж таки чоловічі гормони, що забезпечують жінкам професійний успіх, провокують нестачу естрогену і перерозподіл відкладання жирів: повнішають не стегна, а живіт.

"Ми знаємо, що якщо жінки надто багато працюють або ж проявляють надмірну одержимість дієтами, то у них знижується рівень естрогену і вони стають менш здатними до розмноження", - пояснив доктор Мартін Туві, психолог з Університету в Ньюкаслі.

Між тим, спеціалісти з Північної Кароліни виявили, що всього 8% сучасних жінок мають фігуру типу "пісочного годинника".

А у середньостатистичної британки об'єм грудей і обхват стегон з 1951 по 2007 рік збільшилися на 2 дюйми, а обхват талії - на 6,8 дюймів.

До того ж, на сьогодні у 20% жінок фігура має форму груші (стегна ширші за груди), а 46% мають циліндричну чи пласку фігуру.

Окрім цього лікарі пояснюють, що репродуктивні механізми відключаються також і при недоїданні, і при надмірному фізичному навантаженні.

Реклама:

Головне сьогодні