Помер Моріс Дрюон

— 15 квітня 2009, 11:02

Про смерть письменника повідомляють французькі ЗМІ з посиланням на заяву постійного секретаря Французької академії Елен Каррер д'Анкос. За її словами, письменник помер у власному домі близько шостої години вечора вівторка 14 квітня.

"Я прощаюся з великим письменником, великим борцем опору, великим політичним діячем, великим майстром пера і людиною великої душі", - зауважив у своєму комюніке президент Франції Ніколя Саркозі.

"Моріс Дрюон залишиться в історії, перш за все, як автор "Пісні партизан" (гімну французького Опору) разом із своїм дядьком Жозефом Кесселем. Він ризикував своїм життям в Опорі, і цей вогонь, ця пристрасть до Франції і до свободи ніколи не залишали його", - заявив президент.

Моріс Дрюон народився в Парижі 23 квітня 1918 року. Дрюон став членом Французької академії в 1966 році і був її постійним почесним секретарем.

"Він був дуже близьким другом, це величезна втрата для Академії. Він був пам'яттю Академії, знав її звичаї і традиції", - сказала секретар Французької академії д'Анкос.

Моріс Дрюон - один з найвідоміших сучасних французьких письменників.

Вперше почав публікуватися у вісімнадцятирічному віці. З 1937 по 1939 рік - студент факультету політичних наук Паризького університету. Після закінчення в 1940 році військової школи в місті Сомюр одержав військове звання офіцера кавалерії. Моріс Дрюон брав участь у боях на захист Франції від фашистів. Після поразки Франції демобілізувався і залишився в неокупованій зоні.

Брав участь у французькому Опорі. У 1942 році інкогніто через Іспанію і Португалію перебрався до Лондона, де приєднався до створеного Шарлем де Голлем руху "Вільна Франція". Став одним з його близьких соратників. Займався в штабі питаннями інформації. Одночасно був фронтовим кореспондентом французьких і союзницьких військ.

У 1973-1974 роках, за президента Жорже Помпіду, Дрюон займав посаду міністра культури Франції.

З 1946 року Моріс Дрюон присвячує себе літературній діяльності. У 1948 році опублікований перший великий твір письменника - "Сильні світу цього", за який того ж року він був удостоєний престижної Гонкурівської премії. У 1966, 1998 і 2000 роках за успіхи в літературній творчості удостоєний премій Принца Монако, Сен-Сімона і д'Обіне відповідно.

Дрюон написав понад 50 романів, драматургічних поем і п'єс, зокрема добре відомий історичний цикл "Прокляті королі", який приніс йому світову славу і популярність.

Вшанував пам`ять письменника у вівторок президент Франції Ніколя Саркозі.

Моріс Дрюон став одним з 75 володарів Великого хреста ордена Почесного легіону - вищої державної нагороди Франції. Удостоєний високих державних нагород Аргентини, Бельгії, Бразилії, Великої Британії, Греції, Італії, Лівану, Марокко, Мальти, Мексики, Монако, Португалії, СРСР (орден Дружби народів), Сенегалу, Тунісу.

За матеріалами "Інтерфаксу", УНІАН та ВВС

Реклама:

Головне сьогодні