Перший концерт оркестру YouTube: серед музикантів український скрипаль. Відео

Понад 90 музикантів з тридцяти країн різних регіонів світу зібралися в Нью-Йорку, щоб дати перший концерт симфонічного оркестру, створеного інтернет-порталом YouTube, пише BBC.

Попри те, що його учасники не пробули на сцені разом і сорока восьми годин, їхній виступ 15 квітня у Карнегі-Холлі став справжньою сенсацією музичного світу. Ще б пак, адже найсуворіший відбір тривав кілька місяців, а до журі експертів увійшли музиканти Лондонського симфонічного оркестру, Гонконгського і Сіднейського філармонічних оркестрів, Берлінської та Нью-Йоркської філармоній.

Популярний веб-сайт, де користувачі поширюють свої відеозаписи, провів конкурс для усіх бажаючих.

Для участі треба було лише зняти на камеру власну гру на музичному інструменті.

У конкурсі взяло участь більше 3 тисяч чоловік, з як було обрано 200 фіналістів. А переможці визначалися вже за голосуванням глядачів.

До речі, наймолодшому музиканту який потрапив до оркестру - 15 років, найстаршому - 55.

Дехто з переможців ніколи раніше не залишав свою країну, і навіть не мріяв грати у концертних залах такого рівня.

Переможці конкурсу виступили з концертом в Карнегі-Холлі, одному з найпрестижніших у світі концертних майданчиків.

"Пристойний результат" для українця

Особливо приємно, що серед переможців із 30 країн світу є й українець, повідомляє "Німецька Хвиля".

Перша скрипка симфонічного оркестру Національної філармонії та Київського камерного оркестру, заслужений артист України Вадим Борисов тривалий час не розповідав про свою "несерйозну" витівку навіть близьким колегам.

А от коли його відеоролик із понад трьох тисяч учасників потрапив до двохсот фіналістів - закликав активно голосувати.

До речі, у фінал вийшла й дружина Борисова, альтистка Інна Бутрій. Проте до переможців-учасників YouTube Symphony Orchestra так і не потрапила. До Нью-Йорка з України полетів лише Вадим Борисов.

"В оркестрі чотири концертмейстери перших скрипок. А я займаю (в залежності від твору та ситуації) п'яте або шосте місце перших скрипок. Як на мене, це досить пристойний результат", - розповів скрипаль.

Вадим Борисов розповідає про своє знайомство з новими колегами:

"Реально співпрацювати ще ні з ким не доводилося, але знайомий майже з усіма, тому що всі вони виставляли свої ролики на каналі YouTube, і я придивлявся: з ким сиджу за пультом, хто попереду від мене, хто позаду. Це і було знайомство".

"Крім того, коли вже з'ясувався склад оркестру, організатори попросили кожного зробити спеціальний ролик і представити себе. Так що знайомилися завдяки інтернету. У цьому й полягає креативна ідея оркестру", - додав українець.

Учасники з інших країн світу також у захваті від того, що взяли участь в неймовірному концерті.

Так, словами колумбійського тромбоніста Джона Уілсона Гонзалеса, це було неймовірно.

Керівником музикантів став диригент симфонічного оркестру Сан-Франциско Майкл Тілсон-Томас.

"Ми плануємо влаштувати в Карнегі-Холлі дивовижне шоу, якого ще ніколи не було раніше - у розумінні того, як це звучатиме, і у розумінні того, як це виглядатиме", - пообіцяв диригент напередодні концерту.

"Про те найважливіше у цій ідеї - те, як сприйме світ, інтернет-аудиторія, і те, у що це може вилитися в результаті, протягом часу, по мірі того, як в мережі буде з'являтися все більше відеозаписів", - додав Тілсон-Томас.

Інтрига до останнього

Репетиції концерту в одному з найпрестижніших залів світу тривали всього три дні. Диригував один з активних промоторів ідеї інтернет-оркестру, директор Симфонічного оркестру Сан-Франциско і головний запрошений диригент Лондонського Симфонічного оркестру Майкл Тілсон Томас. А відомий китайський композитор Тан Дун спеціально для новоствореного оркестру написав Інтернет-симфонію №1 Eroica.

Інші твори програми оркестрантам не дозволяли розголошувати до останнього: мабуть, аби зберегти інтригу. Адже й свої "ніки" музиканти розшифрували лише у фіналі конкурсу. Що, як вважають, лише сприяло об'єктивності відбору. До речі, згідно з умовами участі в YouTube Symphony Orchestra, гонорарів за виступ у Карнегі-Холлі не передбачено.

27-річний віолончеліст П'єр Шарльз Парижу стверджує, що під час репетиції "все одразу ж починало звучати так, як треба".

"Я був здивований, тому що до цього я гадав, що на підготовку в нам під значно більше часу", - додав француз.

Інші музиканти висловили сподівання, що за допомогою цього концерту їм вдасться донести класичну музику до більш широкої аудиторії, у тому числі й до молоді.

"Це не так захоплює, як (комп'ютерна гра) Guitar Hero чи (пісня рок-гурту) "Van Halen", тому будь-яка можливість привернути додаткову увагу до класичної музики і живому акустичному виконанню - це вже добре", - вважає тромбоніст з Каліфорнії Джонатана Бруммель.

Що ж вийшло у оркестру YouTube ви можете оцінити самі з відео, розміщеного публікації.

Реклама:

Головне сьогодні