Вперше за сто років Сонце світить так тьмяно

— 22 квітня 2009, 13:21

Дані спостереження бентежать астрономів з усього світу. Адже, зазвичай активність Сонця змінюється протягом 11-річного циклу, пише BBC.

На піку активності (його ще називають сонячним максимумом) магнітне поле Сонця викликає різні ефекти: з поверхні зірки вириваються клуби гарячого газу розміром з планету, постійно відбуваються сонячні спалахи. Після цього настає спокійний період.

У минулому році очікувалося, що Сонце, після проходження тихого періоду, почне активно розігріватись.

Однак цього не трапилося: тиск сонячного вітру виявився мінімальним за 50 років, радіовипромінення - за 55 років. А в цілому ж сонячна активність вперше за 100 років знаходиться на такому низькому рівні.

За словами професора Луізи Хара з лондонського Університетського коледжу, не зрозуміло, чому це відбувається і коли Сонце почне проявляти велику активність.

Та науковець додає, що деякі вчені не сумніваються: скоро Сонце повернеться до свого нормального стану. При цьому інша груп астрономів вважає, що його чекає ще один "період спокою".

До речі, в середині XVII сторіччя схожий спокійний період Сонця - відомий як "Мінімум Маундера" - тривав 70 років і став причиною "малого льодовикового періоду".

Тож, на думку деяких вчених, подібне похолодання в наші дні стане своєрідною відповіддю Сонця на зміни клімату.

Однак професор Майкл Локвуд з університету Саутгемптона вважає такий підхід занадто спрощеним.

"Хотілось би, звісно, щоб Сонце прийшло нам на допомогу, але, на жаль, данні дослідження не дозволяють так вважати", - пояснив він.

Слід зазначити, що Локвуд одним із перших помітив, що активність Сонця незвично мала і поступово - з 1985 року - знижується.

Втім, за даними Міжурядової групи по кліматичних змінах, середня температур на Землі за останні 70 років виросла з початку XX сторіччя на 0,7 градусів Цельсія.

До того ж, очікується, що підвищення температури й надалі продовжуватиметься.

Прогнози на кінець XXI сторіччя невтішні: температура в середньому виросте від 1,8 до 4 градусів.

Однак поки що ніхто не може передбачити, яким чином збільшення і зменшення активності Сонця, показники якого змінюються протягом сторіч, вплине на життя Землі.

Реклама:

Головне сьогодні