Названо найбільших філантропів України-2008

Газета надіслала більше 150 заможним бізнесменам і політикам, які займаються доброчинністю, анкети з проханням вказати суму витрат на філантропію в 2008 році та основні проекти, які фінансувалися.

Відповіді з переліком благодійницьких проектів надіслали не всі. Відкинувши ще й тих, хто витратив менше одного мільйона гривень, "Дело" отримало список з 12 вітчизняних філантропів, які витрачають найбільше.

Перше місце у рейтингу видання "Дело" зайняв Віктор Пінчук. Найбагатша людина України за версією американського журналу Forbes минулого року купив газету, яка сьогодні навала Пінчука найщедрішим.

Як повідомляє видання, у 2008 році Пінчук витратив на доброчинність 258,6 млн. грн.

У загальну суму витрат, яку зазначає видання по кожному учаснику рейтингу, увійшли кошти, витрачені філантропом на благодійні програми в 2008 році як через приватний фонд, так і через інші комерційні структури, створені ним, а також особисті ініціативи.

[L]Цей показник враховує сплачені в бюджет податки, що не відшкодовуються, а також адміністративні витрати. А от сума, витрачена на кожну окрему програму, не включає "чисті" адміністративні витрати (витрати на оплату роботи топ-менеджменту тощо, що не входять у бюджет проекту).

При складанні рейтингу не враховувалися витрати на благодійні програми в рамках КСВ (корпоративної соціальної відповідальності), які були витрачені компанією (навіть якщо філантроп є власником такої компанії).

Друге місце дісталося бізнесменові і народному депутатові Ринату Ахметову, благодійні програми якого були оцінені в 244,6 млн. грн.

Замикає трійку лідерів найбільших філантропів країни - бізнесмен і народний депутат Олександр Фельдман, який у рамках свого фонду витратив на доброчинність 15,7 млн.грн.

Дещо менше витрачають на добрі справи голова фонду "АнтиСНІД" Олена Франчук (11,9 мільйонів гривень) та голова Наглядової ради Нацбанку Петро Порошенко (10,9 млн.грн).

Крім кількох бізнесменів, до ТОП-12 щедрих багатіїв потрапили екс-спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк, який витратив на доброчинність 7 мільйонів та нардеп Борис Колесников (6,2 млн.)

Є у рейтингу і прізвища боксерів братів Кличко. В минулому році на потреби інших людей та різні проекти спортсмени витратили 3 мільйони гривень.

Крім того, газета "Дело" зазначає, основними тенденціями останніх трьох років у сфері приватної філантропії стали нові підходи і постійне зростання обсягів доброчинності.

І якщо чотири роки тому в рейтингу приватних філантропів, що активно діють в Україні, виграв би Джордж Сорос і його фонд "Відродження" із щорічним бюджетом у 7 мільйонів доларів, то зараз його набагато обігнали Віктор Пінчук і Ринат Ахметов.

До 2006 року 90% інвестицій у цю сферу робили американці.

Охорона здоров'я, освіта, культура, спорт - ось чотири сфери, куди воліють направляти свої доброчинні зусилля українські філантропи.

Багато фондів сконцентровані на одному напрямку діяльності. Олена Франчук зосередила свою роботу на боротьбі з епідемією СНІДу в країні.

Боксери брати Віталій і Володимир Кличко вкладають гроші в розвиток спорту в провінції.

"Клич друзів - граємо разом!" (установка дитячих спортивних площадок у невеликих містах), "Спортивну Україну будуємо разом!" (реконструкція муніципальних спортивних залів) і "Розвиток спорту в Україні" (проведення Міжнародних турнірів по боксу на призи братів Кличко і закупівля спортивного устаткування) - три програми, які веде Фонд.

Найбільші фонди України, як правило, розвивають кілька напрямків одночасно. Так, Фонд Віктора Пінчука фінансує програму "Колиски надії", яка відкриває по всій країні спеціалізовані центри по виходжуванню немовлят. А PinchukArtCentre своєю місією вважає модернізацію української художньої сфери.

Фонд Рената Ахметова "Розвиток України" реалізує програми "Зупинимо туберкульоз", "Рак виліковний", "Розвиток сімейних форм виховання".

Цікаво, що у рейтингу видання немає мільярдера Ігоря Коломойського, який раніше в інтерв'ю "Українській правді" розповідав, що займається доброчинністю, але не афішує цю свою діяльність.

Тоді він сказав, що не збирається засновувати власний фонд тому що вже існують Фонд Віктора Пінчука та Рената Ахметова.

Реклама:

Головне сьогодні