Тест

Найщасливіші діти живуть у Нідерландах

У рейтингу добробуту дітей, проведеному в країнах Європи, Голландія опинилася на першому місці, пише BBC.

Загалом же у верхівці списку з 29 держав переважають скандинавські країни.

Швеція та Норвегія - на другому і третьому місцях.

Дослідження здійснив Йоркський університет в Англії на замовлення однієї з організацій, що бореться з дитячою бідністю.

Експерти порівняли країни Євросоюзу а також Ісландію та Норвегію за 43-ма критеріями, пише "Німецька хвиля".

Зокрема, охорона здоров'я, освіта, умови проживання, добробут, ймовірність того, що дитина може опинитися у групі ризику, а також чи швидко вона знаходить спільну мову із батьками й однолітками, чи вважає себе щасливою.

Згідно висновкам Нідерланди, Швеція та Норвегія виявилися найкращими країнами для виховання дітей. Окрім цього, Бельгія отримала найкращі результати за категорією "освіта", Швеція - за категорією "охорона здоров'я", а Ісландія щодо наявності матеріальних ресурсів.

На думку експертів, дітям у цих країнах менше загрожує ранній досвід куріння чи вживання алкоголю та статевих стосунків.

Несподівано для експертів Великобританія - єдина з країн-старих членів ЄС - опинилася наприкінці рейтингу. За словами авторів доповіді, Британія опинилася в нижній частині списку через те, що чимало дітей живуть в родинах, де жоден з батьків не працює.

Франція, ВВП якої дорівнює відповідному показникові туманного Альбіону, випередила Лондон на 9 позицій.

Водночас Німеччині віддали 8-му сходинку, оскільки вона випереджає свого західного сусіда практично за усіма категоріями.

Останнє ж місце посіла Мальта, лише трохи поступившись Литві, Латвії, Болгарії та Румунії. Відповідно до дослідження, румунські діти мають найгіршу освіту, а грецькі - найгірший доступ до системи охорони здоров'я.