Комп’ютерні системи держустанов США та Великобританії ламали не українці – СБУ

— 24 квітня 2009, 17:40

Про це Валентин Наливайченко заявив в інтерв'ю журналістам у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс".

Голова СБУ додав, що установа, яку він очолює, співробітничає зі спецслужбами США, Великобританії і Росії для виявлення "хакерських атак" на комп'ютерні системи державних органів.

Говорячи про розслідування, що проводяться, Наливайченко зазначив, що СБУ працює в тісному контакті з закордонними спецслужбами.

За словами Валентина Наливайченка, на сьогоднішній день у Києві працює група з ФБР. Крім того, через спецслужбу Великобританії СБУ намагається з'ясувати, відкіля в британських ЗМІ з'явилася саме така інтерпретація інформації про комп'ютерні погрози.

При цьому Валентин Наливайченко також повідомив, що СБУ працює і з Федеральною службою безпеки Росії.

Перекладений російською мовою матеріал ВВС про українських хакерів з посиланням на дані компанії Finjan. Хто "герої" атаки - сумнівів не викликає
Крім того, за його словами, на сьогоднішній день офіційно можна повідомити, що ще 4 квітня СБУ письмово проінформувала Державну податкову адміністрацію й інші органи державної влади України, у яких знаходяться найбільш важливі, з погляду держави, інтернет і веб-ресурси, а також бази даних про три комп'ютерні віруси і про те, як можна захиститись від них.

За словами глави СБУ, цими органами були прийняті всі необхідні заходи для охорони державних електронних баз даних.

[L]Нагадаємо, за даними західної преси, фахівці консалтингової компанії Finjan знайшли одну з найбільших бот-мереж (мережа комп'ютерів, керованих одним вірусом), контрольованою бандою злочинців з України.

За даними компанії, мережа нараховує не менше 1,9 мільйона комп'ютерів в усім світі, основна їхня частина знаходиться в Америці. Сервери ж, з яких координується їхня робота, розташовані в нашій країні. У звіті компанії стверджується, що керують ботнетом лише шестеро чоловік, що проживають в Україні.

Скріншот статті в британському виданні The Daily Telegraph. Тут теж стверджується, що українська мережа захопила контроль над 77 урядовими департамертами
Як повідомило джерело "Української правди. Життя" в СБУ, "навіть якщо Finjan зафіксував українські ІР адреси хакерів, то це не значить, що ці хлопці не можуть знаходитися в Таїланді або ще десь".
Financial Times теж звинуватила в хакерській атаці українців
Реклама:

Головне сьогодні