Тест

У США обрали мером покійника

Конфуз трапився в американському містечку Вінфілд, штат Міссурі. Саме тут з величезним відривом отримав перемогу на виборах покійний Гаррі Стоунбрейкер, пише BBC.

Чоловік, який займав посаду мера три строки поспіль, помер 11 березня 2009 року від серцевого нападу в лікарні святого Людовика у віці 69 років.

Однак відповідно до законів штату, на цей момент форма бюлетенів для голосування на виборах мера Вінфілда вже було затверджена, а вносити до неї зміни було заборонено.

Таким чином, на виборах 7 квітня виборцям пропонувалося віддати свій голос або за покійного Стоунбрейкера, або за його єдиного конкурента, члена міської ради Берні Пантера.

За результатами голосування переконливу перемогу отримав Стоунбрейкер. За нього віддали 206 голосів - 90% виборців. При цьому більшість проголосували достроково. Таким чином Гаррі був обраний на четвертий строк, повідомляє Associated Press.

За Берні Пантера було віддано лише 23 голоси. Але саме йому, разом з іншими членами міської ради Вінфілда, доведеться визначити тимчасового наступника покійного Стоунбрейкера на посту мера до проведення наступних виборів у квітні 2010 року.

Окружний секретар Елен Лак заявила, що її ані трохи не здивувала перемога Стоунбрейкера. За її словами, чоловік дійсно користувався великою популярністю у жителів Вінфілда, населення якого становить близько 1500 чоловік.

"Я передбачала, що він переможе, тому що, здається, після смерті його популярність лише збільшилася", - сказала Лак.

За іронією долі, прізвище покійного який переміг, перекладається з англійської як "камін, що розбивається", а назва самого міста - як "поле для перемоги".

До речі, це не перший випадок в США, коли на виборах перемагає вже покійний кандидат.

Так, у 2000 році кандидат у сенатори від штату Міссурі, демократ Мел Карнаган загинув в автокатастрофі напередодні виборів, запланованих на листопад.

Але прізвище Карнагана залишилося у бюлетенях і за нього було віддано більше голосів, ніж за його суперника - республіканця Джона Ешкрофта.

Тоді тимчасово виконувати обов'язки сенатора до нових виборів призначили дружину покійного.