Урядових грошей на кіно вистачить на один-два фільми?

— 11 травня 2009, 14:23

Через фінансову кризу на розвиток українського кіномистецтва в бюджеті цього року передбачено тільки 5 млн. грн., нагадує "Німецька хвиля".

Аби хоч якось підтримати кіновиробництво, Міністерство культури та мистецтва клопотало перед Кабміном про виділення зі стабілізаційного фонду додаткових 50 мільйонів гривень, повідомили у держслужбі кінематографії.

Передусім гроші будуть використані на завершення малобюджетних документальних та науково-пізнавальних фільмів, сказав перший заступник державної служби кінематографії Іван Зосім.

"У нас є потреби не тільки на кіновиробництво, а й на утримання фільмів минулих років, поновлення фільмофондів. Тому з цих грошей на зйомки фільмів піде на 20 відсотків менше. Хоча я не виключаю, що будуть запущені у виробництво нові фільми, які потрібні державі", - додав він.

У свою чергу кінокритик Алік Шпилюк вважає, що ці кошти хіба що вдасться "розморозити" кілька минулорічних "заморожених проектів":

"Це дуже невеликі гроші. Звичайно, один-два не дуже витратні фільми на них можна зробити. Але за такі гроші проблеми українського кіновиробництва не вирішити".

При цьому кінокритик навів порівняльну статистику - у США на один малобюджетний фільм витрачають 10 млн. доларів. А в Росії 2010 року буде забезпечено субсидування кіноіндустрії у розмірі 280 млн. доларів для виробництва 80 художніх, понад тисячу документальних та 30 анімаційних проектів.

Шпилюк переконаний, що виділені гроші мають іти не в державні студії, де вони просто розпорошуються, а безпосередньо до реальних молодих перспективних кінорежисерів, які вміють знімати сучасне кіно і представляти його у світі.

Кінокритик прогнозує, що цього року в Україні культове кіно не з'явиться. "Щоб воно з'явилося, потрібно знімати багато кінострічок. Тоді серед них, можливо, і з'явився б український культовий фільм", - зауважив Алік Шпилюк.

Реклама:

Головне сьогодні