Дем’янюка вже доставили до Німеччини

— 12 травня 2009, 10:30

Про це заявила поліція агентству Франс Прес, зазначає "Німецька хвиля".

Одразу ж після приземлення в мюнхенському аеропорту слідчий пред'явить ймовірному поплічнику нацистів ордер на арешт, після чого Дем'янюк буде доставлений до слідчої в'язниці "Штадельгайм".

89-річний і його родина, які мешкають в Клівленді, протягом кількох тижнів намагалися протидіяти екстрадиції до Німеччини.

Однак 7 травня Верховний суд США ухвалив остаточне рішення про його висилку. Медобстеження встановило, що стан здоров'я учасника процесу є задовільним для перельоту.

Відправлення за океан відбулося без зволікань.

За повідомленням Франс Прес, Дем'янюка посадили на борт літака, який з заходом сонця відправився з аеропорту Бьорк Лейкфронт у Клівленді штату Огайо.

Агентство наводить точний час вильоту - понеділок 19.13 за місцевим часом (за середньоєвропейським часом - вівторок 01.13).

Коли міграційні агенти забирали Дем'янюка з власної оселі на кареті швидкої допомоги, було враження, що підозрюваний плаче, повідомляє Франс Прес.

На швидкій його переправили з населеного пункту Севен Гіллс до міста Клівленд для врегулювання формальностей.

Машина швидкої допомоги забирає Дем'янюка з його дому
Ще у понеділок вранці будинок Дем'янюка відвідали двоє священиків, а також низка членів його родини, щоб попрощатися.

Перед відльотом родина Дем'янюка оголосила, що наразі утримується від коментарів. Водночас, син ймовірного екс-охоронця концтабору Джон Дем'янюк-молодший не приховував своєї розгубленості екстрадицією та в повідомленні з мобільного телефону засудив її, очевидно не стримуючись в виразах. Він назвав екстрадицію "нелюдською", "навіть якщо суди визнали це законним".

"Це не є справедливість, це - кампанія помсти під прикриттям юстиції у сподіванні, що Німеччина колись зможе змити гріхи свого минулого" ,- заявив Дем'янюк-молодший у SMS для преси.

Підстави для екстрадиції

[L]Нагадаємо, у топ-10 розшукуваних нацистів Центру Сімона Візенталя, опублікованому у квітні цього року, на першому місці був Джон Дем'янюк.

Дем'янюка звинувачують в убивстві 29 тисяч в'язнів у концтаборі Собібор - євреїв, сінті та рома. Він народився 3 квітня 1920 року в Україні.

Бійця Радянської Армії Івана Дем'янюка у 1942 році взяли в полон, після чого, як підозрюють, він опинився на території концентраційного табору Треблінка у Польщі. Там з 1942 по 1943 роки в газових камерах було страчено близько 800 тисяч євреїв, тисячі сінті та ромів.

Дем'янюка вже судили - Єрусалимський суд призначив йому 1988 року смертну кару за злочини проти людства. Та вже 1995 року його виправдали. Згідно з новим вердиктом ізраїльського суду, Дем'янюка сплутали з іншим охоронцем концтабору на прізвисько "Іван Грозний". Втім, через деякий час після повернення Дем'янюка до США проти американця українського походження з'явилися нові обвинувачення.

Усі фото "Німецької хвилі"

Реклама:

Головне сьогодні