Річка Йордан перетворилась у "стічну канаву"

— 13 травня 2009, 17:29

У доповіді Організації Об'єднаних Націй біблійна ріка описується, як "стічна канава", яка забруднюється відходами сільських господарств ізраїльських поселень, які мешкають на Західному березі, побутовими відходами палестинців, а також стічними водами з Йорданії та Сирії, пише The Times.

Лише за останні 40 років об'єм потоку воли скоротився з 1,43 мільярдів кубометрів на рік до 100 мільйонів. Основним винуватцем є інтенсивне сільське господарство в ізраїльських фермах у долині ріки Йордан, захоплених під час війни 1967 року, де вирощуються на експорт банани, авокадо, трави й екзотичні фрукти.

Наразі саме місце хрещення знаходиться в центрі великої кількості мінних полів. З західної сторони ріки кордон контролюють ізраїльські сили, а з іншого боку - Йорданська армія.

На підході через пустелю з боку ізраїльського контролю стоять два занедбані храми, оточені колючим дротом, та проржавілі знаки з попередженням: "Обережно - міни!". Написи зроблені арабською, англійською та російською мовами, а також на івриті.

До речі, на йорданській стороні ріки можна побачити золоті куполи нової кам'яної церкви.

Гостей, які прибувають до священного місця, зустрічає загін ізраїльських охоронців з напів-автоматичними гвинтівками на спинах та туристичними брошурами у простягнутих руках.

Біля самого берегу ріки Йордан встановлено попередження: "Заходити у воду заборонено!".

Однак не дивлячись на попередження про забруднення, багато християнських паломників все одно занурюються у священну річку.

Ізраїльські екологи закликали Папу Римського сприяти очищенню річки.

"Найсвятіша річка знаходиться під загрозою. Вода з колись чудової ріки Йордан, у даний час використовується для побутових і сільськогосподарських цілей, нижня частина якої майже пересохла, з малою кількістю прісноюї води, але з нечистостами", - йдеться у відкритому листі до папи від Екологічної Асоціації Зазул.

Екологи кажуть, що частиною проблеми, крім величезного попиту на воду в посушливих регіонах, є відсутність співпраці між різними партнерами - Ізраїль та Сирія досі офіційно перебувають у стані війни, і відносини між єврейською державою та Йорданією нерідко напружені, незважаючи на мирний договір. Тому й екологічну проблему важко вирішити, коли "ворогують" два береги річки.

Реклама:

Головне сьогодні