Компенсація за куплений Kit-Kat і мішок гною: у Британії пішов у відставку перший посадовець

Малік - перший член британського кабінету, що залишає свою посаду через це, повідомляє "Радіо Свобода".

Британські ЗМІ опублікували матеріали про те, що парламентське розслідування виявило чимало фактів незаконної оплати витрат чиновників.

За даними газети Daily Telegraph, Малік попросив компенсувати йому суму в десятки тисяч доларів, витрачену на купівлю другого будинку, при тому, що орендна плата за його основний будинок значно нижча за ринкову.

Все, до копійки

У Британії було відомо, що депутати мають право на компенсацію затрат, пов'язаних із виконанням ними службових обов'язків. Проте країною прокотилася шокова хвиля, коли стали відомі точні статті, за якими депутати вимагають повернення грошей.

Наприкінці минулого тижня одна із провідних британських газет Daily Telegraph оприлюднила список урядовців (а в Британії урядовці походять виключно із числа депутатів найбільшої фракції парламенту) і їх видатків, що компенсуються коштом платників податків.

Цей список викликав величезне обурення суспільства. Наступними днями газета друкувала чергові викриття щодо видатків - тепер уже не лише міністрів, а рядових депутатів усіх партій.

Наприклад, з'ясувалося, що прем'єр-міністр Ґордон Браун подав заявку на компенсацію близько 6 тисяч фунтів стерлінгів за плату прибиральниці у помешканні його брата. Все правильно, пояснили відтак люди Брауна.

Браун і його брат користуються послугами прибиральниці, яка працює також у прем'єр-міністра, пише "Радіо Свобода".

Брат їй заплатив за обох, а прем'єр повернув йому гроші. На домашню прибиральницю коштом платників податків прем'єр має законне право.

Інший член панівної Лейбористської партії, що працює в уряді, Кітті Асшер взяла компенсацію за ремонт свого лондонського помешкання на суму 20 тисяч фунтів (30 тисяч доларів) невдовзі після першого обрання до парламенту, хоча у цьому будинку вона до того вже жила 5 років.

А міністр у справі туризму Барбара Фоллет взяла 25 тисяч фунтів компенсації за приватних наглядачів за безпекою її лондонського помешкання, бо боїться бути пограбованою.

Декілька депутатів затребували відшкодування на утримання басейну та його ремонт.

Міністр із проблем громад Гейзел Блерз не гребує навіть дрібницями, як от компенсація за три шоколадки Кіт-Кат.

Депутат від опозиційної Консервативної партії побажав, аби платники податків заплатили йому за мішок кінського гною. Цей список можна продовжувати нескінченно і, як сказано, у ньому є численні депутати від усіх партій.

Daily Telegraph навіть склала такий собі ТОП-20 найбільш дивних статей відшкодування. Тут є і сидіння для туалету (для Джона Прескотта), і звичайнісінькі лампочки та туалетний папір, їжа для собак та ін.

Прем'єр Ґордон Браун у понеділок вибачився перед країною: "Ми як політики маємо обов'язок показувати, що люди нашого фаху займаються тим, аби служити громадським інтересам, а не своїм власним. Тож я повинен вибачитися від імені політиків, від імені всіх політичних партій за те, що трапилося в останні кілька днів".

Ці вибачення не дуже допомагають: після викриття у газеті і без того рекордно низький рейтинг панівної партії впав ще на кілька відсотків.

За матеріалами "Радіо Свобода"

Реклама:

Головне сьогодні