Вітаміни знижують користь від фізичних вправ

— 19 травня 2009, 14:41

Займаючись фізичними вправами, щоб поліпшити обмін речовин та запобігти діабету, краще утриматися від антиоксидантів, зокрема вітамінів С і Е, пише The New York Times.

Такий висновок зробили науковці з Німеччини та Бостону у дослідженні, опублікованому в The Proceedings of the National Academy of Sciences.

Як відомо, фізичні вправи є дуже корисними для здоров'я. Наприклад, вони впливають на чутливість до інсуліну. Тож медики часто радять людям, організм яких має схильність до діабету, приділяти більше уваги спорту.

Однак фізичні навантаження також змушують м'язові клітини метаболізувати глюкозу, з'єднуючи вуглець з киснем та виділяти отриману енергію. У процесі деякі високоактивні молекули кисню вивільняються і чинять хімічні атаки на всі тканини на своєму шляху. Саме ці активні сполуки кисню відомі своє згубною дією на тканини.

Кількість кисневих руйнувань в організмі збільшується з віком, і, згідно з теорією старіння, є основою причиною втрати молодості.

Щоправда, організм має власну захисну систему боротьби з кисневими руйнуваннями, але її буває недостатньо.

Тож, на думку вчених, антиоксиданти, які блокують реактивні кисневі сполуки, могли б бути рішенням цієї проблеми.

Для того, щоб перевірити цю теорію, науковці під керівництвом Майкла Рістоу, дієтолога з університету Ієни у Німеччині, взяли групу молодих людей, котрі займалися фізичними вправами. Половина з добровольців приймала помірні дози вітамінів С і Е.

В результаті дослідження, виявилося, що у підгрупі, котра приймала вітаміни, не відбулося поліпшення сприйняття до інсуліну, а механізм природного захисту організму від кисневих руйнувань практично не увімкнувся.

Таким чином, виходить, що антиоксиданти не лише не є рішенням проблеми старіння організму, а навпаки сприяють процесу втрати молодості.

На думку вчених, причина полягає у тому, що активні кисневі сполуки, які обов'язково з'являються під час фізичних вправ, є природнім тригером (пусковою системою) для запуску механізму. Вітаміни ж, руйнуючи активний кисень, блокують природні реакції організму.

"Якщо ви замається вправами для здоров'я, вам не слід приймати велику кількість антиоксидантів", - сказав Рістоу.

Окрім цього, "антиоксиданти в цілому викликають реакції, котрі перешкоджають позитивному ефекту вправ, дієти та інших заходів".

Щоправда, рекомендації вчених, щодо обмеження вживання вітамінів під час фізичних вправ, не поширюються на фрукти та овочі, навіть якщо вони з високим вмістом антиоксидантів. Адже багато інших речовин, які міститимуть в собі овочі та фрукти нівелюють будь-які негативні наслідки вітамінів на організм.

Реклама:

Головне сьогодні