Медалісти і контрактники зможуть спати спокійно?

Член фракції БЮТ Андрій Портнов зареєстрував у парламенті минулого тижня законопроект, яким пропонується внести зміни до закону "Про вищу освіту".

Зокрема, депутат пропонує не враховувати результат зовнішнього незалежного оцінювання при прийомі до ВУЗу осіб, що хочуть навчатися на платній основі, та срібних і золотих медалістів, які вступають до ВНЗ у рік закінчення школи.

Натомість вузам пропонується приймати таких абітурієнтів за результатами співбесіди з профільного предмету.

Портнов пояснює, що мета його законопроекту в усуненні дискредитації у праві на освіту між громадянами України та громадянами інших держав і недопущення кризових явищ у сфері вищої освіти.

"Зараз у медалістів немає ніякого пріоритету", - заявив Андрій Портнов "Українській правді. Життя" у телефонній розмові.

- Існують побоювання, що ваша ініціатива спровокує корупцію у школах. Для здобуття медалі варто буде "докупити" одну-дві оцінки, а потім "домовитися" з людьми в інституті.

- Я думаю, що такий ризик мінімальний. Можливо, такі випадки будуть, але я не вірю, що вони носитимуть системний характер.

- Ви вважаєте, що для справжнього медаліста є проблемою довести свої знання високим балом оцінювання? Високий результат тестування учня - це та сама медаль, але конвертована і яка не дає можливості для різного роду корупції.

- З одного боку, ви праві, але у людини ще в школі повинен бути стимул, щоб навчатися. А так немає жодного стимулу.

- Щодо прийому на контракт. Нещодавно міністр освіти Іван Вакарчук пояснював, чому абітурієнти повинні мати певний стартовий рівень знань.

Він переконаний, що людина після чотирьох-п'яти років навчання у вузі повинна встигнути дійти до переднього краю науки. А людина без необхідного стартового рівня знань цього не в змозі буде домогтися.

- З одного боку, мені зрозуміла логіка міністра. Але з іншого боку людина хоче заплатити кошти за навчання у вищому навчальному закладі. Чому ми повинні її в цьому обмежувати?

- Але ж таким чином знижується рівень вищої освіти.

- Життя все покаже. У нас людину беруть на роботу не на підставі диплому.

У Міністерстві освіти та науки виступили проти ініціативи Андрія Портнова, нагадавши, що Конституція України гарантує усім громадянам рівні права на здобуття вищої освіти.

Міністр освіти і науки Іван Вакарчук побоюється, що можливість вступу до вищих навчальних закладів на контрактній основі без урахування результатів тестування призведе до подальшого соціального розшарування серед студентів, загострення соціальної напруги серед малозабезпечених верств населення, а також до значного погіршення якості вищої освіти.

Щодо ініціативи про прийом медалістів, то міністр нагадав, що на сьогодні в Україні вже існує 15 категорій громадян, які мають право поза конкурсного вступу до вищих навчальних закладів, і висловився проти введення додаткових.

Упевненість у тому, що ініціатива Портнова може призвести до зниження якості вищої освіти і "купівлі" медалей у школах, висловили усі викладачі середніх шкіл і вузів, з якими довелося поспілкуватися "Українській правді. Життя".

"Я не хочу наговорювати на вчителів, але, звичайно, можна припустити, що медалі почнуть докуповувати", - зауважила вчитель однієї із середніх шкіл у Київській області.

"Можливо, такий підхід був би доцільним, якби медалі здобувалися на основі результатів тестування протягом всього навчання у школі. Але поки що це не на часі. Медаль справді повинна бути на вагу золота", - додала вона.

Водночас, один із викладачів Києво-Могилянської академії погодився, що відсутність пільг за медаль може призвести до того, що в учнів не буде стимулу добре навчатися з усіх предметів.

"Діти обиратимуть окремі предмети, що їм більше до вподоби і з яких вони потім планують складати тестування", - пояснив він.

Категорично проти пільг як стимулу до навчання висловився ректор Києво-Могилянської академії Сергій Квіт.

"Цукерка не може бути стимулом! Стимулом має бути бажання здобути знання, навички, щоб мати змогу вступити до університету і займатися наукою", - сказав він у коментарі "Українській правді. Життя".

"Медаль є дуже суб'єктивна. Якщо до вузів прийматимуть лише медалістів, то корупція спуститься у школи", - переконаний ректор. Посилаючись на досвід академії, Сергій Квіт висловив переконання, що вітчизняній освіті потрібне системне реформування. І саме лише тестування, за його словами, не в змозі здолати всю корупцію.

Ініціатива Андрія Портнова поки що лише ініціатива. Але за нинішніх умов українська система вищої освіти ризикує перетворитися на викладання дисциплін різного роду пільговикам, а не на відбір кращих із кращих і підвищення рівня освіченості громадян України.
Реклама:

Головне сьогодні