Вчені знайшли ланку в еволюції людини, якої бракувало?

— 20 травня 2009, 16:42

Збереженому кістякові доісторичної тварини, схожої на лемура, 47 мільйонів років.

Про відкриття на спеціальній прес-конференції в Американському музеї природної історії в Нью-Йорку повідомила група вчених з норвезького інституту природної історії під керівництвом Йорма Хурума. Відкрив церемонію мер міста Майкл Блумберг.

Настільки повного матеріалу такого виду в руках учених ще не було ніколи. У скам'янілому вигляді збереглися навіть м'які тканини і хутро. Дев'ятимісячну метрову самку назвали Ідою, вона може свідчити про зв'язок людей зі всією земною фауною і підтвердженням теорії Дарвіна.

"Ми можемо сказати з повною упевненістю, що ця особина належала до групи наших спільних предків. Вона не прямий предок, але точно ріднить", - цитує слова палеонтолога Йенса Францена ТСН.

Скелет, знайдений ще в 80-х роках в покинутому кар'єрі в Німеччині розділили на дві частини і продали в приватні колекції. Довгі роки ніхто навіть не уявляв його цінності.

ВІДЕО ДНЯ

Коли обидві складові, нарешті, опинилися в руках вчених, знахідка справила таке враження, яке вже порівняли з падінням на Землю астероїда. Дехто навіть називав Іду "восьмим чудом світу".

Фахівці вважають, що найдивніше відкриття, яке вони зробили при огляді скелета, - це ступні. На ногах у Іди не кігті, як у лемурів, а плоскі нігті. Це, на думку вчених, і було ще одним еволюційним проривом в ту епоху.

Іда стала сенсацією. Навіть пошуковик Google тимчасово змінив свій вигляд через неї
Втім, скептики вважають причиною такого резонансу потужну піар-підтримку, яку організували автори досліджень. Наприклад практично в один час з презентацією скелета в світ вийшли книга і документальний фільм, присвячені Іді. І древньої істоти навіть є сайт.

Видання Science NOW наводить критику палеонтологів, які сумніваються у правильності зроблених вченми висновків.

Вони зазначають, що дослідники проводили порівняння лише по 30-40 ознакам, хоча стандартною є норма з 300-400 ознак.

Крім цього, у висновку роботи самі дослідники заявляють, що не відносять D. masillae (вона ж Іда) до людиноподібних приматів. Таким чином, навіть якщо висновки роботи вірні, то вживати термін "відсутня ланка" по відношенню до Іди є неправомірним.

За матеріалами ВВС, ТСН і Лента.ру

Реклама:

Головне сьогодні