В Інтернеті з'явився універсальний обчислювач відповідей

— 20 травня 2009, 16:40

Днями почав працювати сервер Wolfram Alpha, головна особливість якого - вміння знаходити відповіді на запитання, поставлені природною мовою, пише Lenta.ru.

До речі, наразі система відповідає лише на питання поставлені англійською мовою. Якщо ж спробувати ввести текст російською або українською, то з'явиться повідомлення: Wolfram Alpha сейчас не понимает русский язык.

Створений вченим Стівеном Вольфрамом Wolfram Alpha можна назвати пошуковиком. Адже він дійсно шукає інформацію, обробляючи запит користувача.

Однак результати пошуку у новому сервері та звичайному Google відрізняються.

Адже звичайний пошуковик шукає вже існуючу відповідь на поставлене питання. Якщо аналогічного запитання ніхто раніше не ставив і на нього не має в Інтернеті відповіді, то користувач залишиться ні з чим.

У новоствореному пошуковику Wolfram Alpha взагалі немає звичних посилань. Система просто обробляє отримані данні і, використовуючи мільйони алгоритмів, формулює свою власну відповідь на поставлене запитання.

Врешті-решт, користувач бачить відповідь, яка може складатися всього лише з декількох слів чи цифр.

Наприклад, якщо запитати у системи англійською "скільки років Віктору Ющенку?", то у відповідь з'являється кількість років президента з точністю до дня (наприклад, у середу, 20 травня відповідь була такою: 55 років 2 місяці 27 днів. Наступного дня, звісно, відповідь буде іншою. Зокрема, додадуться дні, які вже минули від сьогодні.)

А на запитання "хто така Юлія Тимошенко?" Wolfram Alpha видала - "глава держави" (насправді Тимошенко - глава уряду) і дала точну дату і місце народження прем'єрки.

Окрім цього, у сервісу можна поцікавитися й віком найстарішої людини на Землі. Нею виявиться Жанна Луїза Кальма, яка прожила 122 роки 5 місяців і 12 днів. Щоправда, Wolfram Alpha не уточнює, що жінка померла у 1997-му році.

"Глава держави" Юлія Тимошенко за версією Wolfram Alpha
Однак, система ще не знає відповіді на дуже багато питань. Зокрема, їй не відомо хто є мером Києва, що таке Помаранчева революція, хто такі Руслана, Світлана Лобода, Тарас Шевченко.

Але при цьому, функціонал Wolfram Alpha не обмежується лише пошуком відповідей на задані питання. Виявляється, за допомогою цієї системи можна будувати графіки і співставляти різні дані.

Крім того, за допомогою сервісу можна проводити математичні операції. Wolfram Alpha вміє виконувати як прості обчислення, так і розв'язувати рівняння різної складності. Також він вміє будувати графіки функцій, обчислювати значення синуса чи косинуса.

Розробники сервера Wolfram Alpha сподіваються з часом усунути різні неточності та обіцяють нарощувати базу знань свого дітища.

При цьому їхня кінцева ціль - навчити Wolfram Alpha відповідати навіть на найспецифічніші питання.

Реклама:

Головне сьогодні