Сканування мозку може показати, наскільки людина компанійська

— 21 травня 2009, 18:42

У науковому дослідженні взяли участь 41 доброволець. Їм було зроблено магнітно-резонансну томографію (МРТ) головного мозку та поставлено 140 різних питань. Наприклад, добровольці відповідали на такі твердження: "Я люблю людей на стільки скільки можу" чи "Я маю з людьми теплі особисті зв'язки" та інші.

В результаті, МРТ довела, що є прямий зв'язок між соціальною активність та щільністю сірої речовини у двох частинах мозку. Зокрема, у частинці мозку безпосередньо над очима та у вентральному відділі смугастого тіла, який знаходиться в глибині центральної частини головного мозку.

До речі, ці частини мозку також відповідають за пошук їжі та сексуальність, пише The Guardian з посиланням на дані дослідження у European Journal of Neuroscience.

Грем Мюррей, психіатр, який очолював дослідження, заявив, що висновки допоможуть зрозуміти, яким чином люди стали товариськими істотами.

На думку вченого, відмінності у структурі мозку сором'язливої і товариської людини з'являються одразу після народження. А з часом вони лише збільшуються.

"Швидше за все, це схоже на ефект сніжної кулі. Якщо ці частину мозку є більш щільними з самого початку, то це може допомогти вам бути більш товариським. Але, в свою чергу, будучи більш товариським, ви сприятимете подальшому зростанню щільності в цих частинах головного мозку", - пояснив Мюррей.

Вчені сподіваються, що з їхнього дослідження можна буде отримати нові дані про хвороби, які напряму пов'язані із взаємодією з соціумом, зокрема, такі як аутизм і шизофренія.

Водночас, Мюррей не вважає, що його метод слід використовувати, наприклад, під час прийому на роботу.

"Сканування мозку (для прийому на роботу)- мабуть, це вже занадто. Якщо ви хочете дізнати чи товариська ця людина, то краще спитайте у когось з її друзів", - сказав психіатр.

Реклама:

Головне сьогодні