Німці мають найпотужніший комп’ютер у Європі

— 27 травня 2009, 13:09

Новий обчислювальний-гігант, потужністю в 50 тисяч персональних комп'ютерів, має назву "Jugenе", повідомляє "Німецька хвиля".

Його гігантська потужність дозволяє проводити модельні обчислювання, на які до сьогодні потрібно було 5 місяців, тепер лише за один місяць.

Загалом же, найпотужніший європейський комп'ютер спроможний проводити за одну секунду один мільйон мільярдів обчислювальних операцій.

"Різноманітність обчислюваних операцій просто вражає. Від застосування в нанотехнологіях та наноелектроніці до інженерних наук. Але й інші дослідники користуватимуться цим велетнем, як, наприклад, фізики чи астрономи", - розповів директор Super-Computing Center в Юліху Томас Ліперт.

За словами науковця, обчислювальний велетень складається приблизно з 72 тисяч процесорів, які зберігаються у 72 шафах розміром з телефонну будку.

Слід зазначити, що супер-комп'ютер був задуманий і розроблений тільки для застосування в наукових цілях.

Всього ж у світі є лише дві такі обчислювальні машини.

Щоправда, рекорди подібних супер-комп'ютерів не довговічні. Так, на думку Ліперта, вже через рік-два потужність обчислювального гіганта може збільшиться в два рази.

"Межі сучасної техніки вимірюються витратою електроенергії. Скажімо, користування цим комп'ютером коштує сьогодні 2 мільйони євро спожитої енергії в рік. Але порівняно з його продуктивністю, то це мізерні витрати", - додав науковець.

До речі, найшвидшим комп'ютером на сьогоднішній день вважається "Roadrunner" від американської фірми IBM. На другому місці "Jaguar" фірми Cray.

Реклама:

Головне сьогодні