Кримський сезон-2009: ціни зростуть на 15-20 відсотків

На початку травня у ЗМІ було поширено інформацію з посиланням на Державну службу туризму і курортів України про те, що вартість туристичних послуг у Криму цього року виросте на 42%. Перший заступник міністра курортів і туризму Криму Марина Слєсарєва тоді заперечила цю цифру і повідомила, що ціни зростуть не більше, як на 25%.

У розмові із кореспондентом "Української правди. Життя" Слєсарєва зробила такі прогнози: "Ми передбачаємо рівень зростання цін на проживання на базах відпочинку та в пансіонатах Криму від 0% до 15%. Про найдорожчі міста півострова навіть не говоритиму, їх всі знають - це ПБК. Що стосується дешевших, то менше доведеться викласти за море і сонце в Євпаторії, Феодосії, Сімферополі, Керчі".

На думку Слєсарєвої, фінансова криза дійсно вплинула на купівельну спроможність українців, однак кримське міністерство сподівається на заповнення курортів хоча б на 80%. "Це прогноз на літній сезон, а на оксамитовий, який почнеться восени, ми поки що передбачати не беремося", - говорить вона.

І додає: "Протягом останніх 10 років, за нашими підрахунками, кількість туристів у Криму стабільно зростала. Якщо говорити про їх кількість цього сезону, то ми плануємо хоча би залишитися на рівні 2008-го року".

Не погоджується з нею президент Асоціації лідерів турбізнесу України (АЛТУ) Тарас Демура. Коментуючи ситуацію "Українській правді. Життя" Демура розповів, чому Крим цього року користуватиметься меншим попитом. Причина, на його думку, не лише у цінах та кризі:

"Думаю, цього року відпочивальників у Криму буде менше, оскільки щороку тамтешня туріндустрія втрачає своїх клієнтів, а 2009-ий навряд чи стане виняток. Чому? По-перше, тому що альтернативами для людей, традиційно, залишаться дешевші і кращі з точки зору сервісу Єгипет та Туреччина, де цінова політика більш продумана та адекватна.

По-друге, оскільки основною клієнтурою кримських курортних баз були і є росіяни, то Крим багато втратить через те, що туристи з Росії все більше обирають власні курорти, наприклад, Сочі. До того ж, Крим зараз багато програє через відсутність програми забудови базами відпочинку із доступними цінами. Наприклад, серед готелів і пансіонатів є дуже різкий контраст - існують або VIP-готелі, або санаторії з іще радянськими меблями і ремонтом. А ось у категорії баз середнього та дешевого рівня майже немає конкуренції.

Ну і по-четверте, туристів часто відлякує ставлення кримчан до них. Це замкнуте коло. З одного боку, особливо іноземні туристи не хочуть повертатися туди, де їх обдирають як липок, беручи ледь не сотню доларів за таксі. З іншого, місцевих можна зрозуміти, бо у них є всього сезонні 2-3 місяці, аби заробити на цілорічне утримання своєї бази. Однак можна ж спробувати подовжити сезон! Наприклад, за рахунок побудови бальнеологічних чи spa-курортів, організації велотурів, на яких можна заробляти восени та навесні. Та на це піде не один рік, тому люди намагаються заробити найбільше в найкоротший термін, а це відштовхує туристів".

Із тим, що ціни зростуть, Демура погоджується: "Якщо говорити про еквівалент в іноземній валюті, то ціни на відпочинок у Криму у порівнянні з 2008 роком знизилися на 10-15%. Девальвація нацвалюти призвела до подорожчання туристичних послуг у гривневому еквіваленті. Дорожчими, звісно, будуть міста, які на слуху у кожного - Форос, Сімеїз, Ялта, Алушта. Відпочити у меншому за розміром та популярністю містечку вийде дешевше".

Солідарний з Демурою і прес-секретар Державної служби туризму і курортів Леонід Медяний: "Зростання цін буде, але воно не перевищуватиме 15-20% у порівнянні з 2008 роком. Тож можна підсумувати, що в середньому ціни зростуть десь на 18%. Що стосується приватного сектору, пансіонатів та VIP-готелів, то тут багато залежатиме від їхніх власників. Вони, а особливо хазяї готелів преміум-класу, мають розуміти, що люди просто перестануть їхати до них, якщо ціни на відпочинок будуть рости безперервно. Вони просто поїдуть за кордон".

За словами Медяного, дешевше цього року буде відпочивати у Східному Криму, у напрямку Керчі та Феодосії. Не надто високі ціни будуть і на базах у Західній частині півострова. А ось дорожчим традиційно буде південь - Алушта, Ялта та інші міста з великою кількістю висококласних пансіонатів та готелів.

Море по кишені

Тим, хто шукає бюджетний варіант відпочинку, варто звернути увагу на сегмент, визначений експертами як "дешевший" - західне та східне узбережжя Криму.

За інформацією агенції Travels-UA, доба у 1-кімнатному 2-місному номері одного з пансіонатів у селищі Ніколаєвка на західному узбережжі Криму коштує 400-500 грн. Є й дешевше, наприклад, за добу у номері гостьового будиночку в смт Берегове Бахчисарайського району треба буде заплатити 120-150 грн. Телевізор, гаряча і холодна вода в номері будуть, але доведеться доплачувати за 3-разове домашнє харчування по 50 грн з особи.

150-180 грн за добу - така пропозиція агенції на проживання в одному з пансіонатів с. Новоотрадне, що недалеко від Феодосії. У вартість 2-місного номеру входять повний пансіон (м'ясо, морепродукти, овочі та фрукти), туалет і душ у номері, телевізор, вентилятор.

За інформацією туристичної компанії "Гамалія", найдешевші пропозиції кримського відпочинку - це 2-місні готельні номери у Судаку та с. Піщане, недалеко від Євпаторії.

Ціна путівки з напівпансіоном до Судаку коливається від 130 до 310 грн за один день, в залежності від бажаного клієнтом місяця відпочинку. Ціна путівки до Піщаного - 140-180 грн за день, причому сюди входять повний пансіон, користування пляжем, спортивними, ігровими та дитячими майданчиками, міні-басейном з гіркою, та навіть екскурсії до Бахчисараю, Севастополя, Балаклави.

За даними турагенції "САМ", бажаючим заощадити підійде відпочинок у приватному гостьовому будинку у Феодосії.

[L]Ціна доби у 2-місному номері - від 104 до 130 грн. Туристи матимуть кондиціонер, телевізор та меблі, а також туалет та душеву кабіну з постійним водопостачанням, однак їсти доведеться деінде. Такі приватні готелі розраховані, в основному, на молодь, яка повертається в номери на ночівлю, а харчується прямо на пляжі чи в місцевих кафе.

Для найсміливіших завжди залишається "дикунський" варіант - він передбачає проїзд на власному авті, сон у палатках, готування їжі на багатті чи портативній газовій плиті та можливість трохи подорожувати.

І наостанок є чи не найдешевша опція - винаймання житла у місцевих, ціна на яке буде значно нижча за вартість номеру в пансіонаті. Але він влаштує тих туристів, які залюбки будуть самі прибирати, готувати та їздити на фруктовий базар.

Мінімум за найкраще у Криму

Кореспондент "Української правди. Життя" з'ясував мінімальні ціни на відпочинок цього року в найкращих готелях та пансіонатах Криму, взявши за основу минулорічний рейтинг журналу "Новинар".

Назва

Мінімальна ціна, червень-липень 2009 року, грн./доба

1

Готель "Брістоль" (ПБК, 86 км від Сімферополя)

561-618

Включає: проживання в 1-місному номері, сніданок, користування басейном, тренажерною залою

2

Пансіонат "Море" (ПБК, Алушта, 45 км від Сімферополя)

712-1405

Всі номери 2-місні, харчування напівпансіон, користування басейном та пляжем

3

Готель "Ореанда" (ПБК, Ялта, 85 км від Сімферополя)

1175-1500

Включає: проживання в 1-місному номері, напівпансіон, користування двома басейнами, тренажерною залою, банею, пляжем, послуги вантажника

4

Готель "Пальміра-Палас" (ПБК, Ялта, смт. Курпати, 95 км від Сімферополя, 8 - від Ялти)

855-1205

Включає: сніданок, користування двома басейнами, пляжем, тренажерною залою, банею, послуги вантажника

5

Туристично-оздоровчий комплекс "Судак" (Східний Крим, Судак, 104 км від Сімферополя)

275-320

Включає: проживання в 1-кімнатному 2-місному номері, повний пансіон, відвідування лікарів, користування джерелом мінеральної води та пляжем. Дітей приймають тільки віком від 4 років. Знижка на дітей до 12 років - 10% від вартості проживання

6

Готельний комплекс "Кримська Рів'єра" (ПБК, Алушта, 45 км від Сімферополя)

1322 (або €129 за курсом)

Включає: проживання у стандартному 2-місному номері (одномісних немає), сніданок, користування пляжем, інтернет, басейн. Дозволяється проживання тварин у номері

7

Готель "Красотель-Левант" (ПБК, Ялта, Приморський парк, 85 км від Сімферополя)

839-1099

Включає: проживання в 1-місному номері, сніданок, користування пляжем, шезлонгами, душем на пляжі. Діти до 3 років розміщуються безкоштовно в одному номері з батьками. Сніданок дітям до 5 років безкоштовний

8

Гостинний двір "Князь Голіцин" (Новий Світ, східний Крим, 112 км від Сімферополя)

700-900

Включає: проживання в 1-місному номері з видом на гори, сніданок, користування пляжем та тренажерною залою, послуги вантажника, сейф. Діти до 5 років розміщуються безкоштовно без надання додаткового місця. Грудним дітям надається ліжечко з ортопедичним матрацом. Харчування дітей, асортимент послуг - за додаткову плату

9

Парк-готель "Марат" (ПБК, Гаспра, 95 км від Сімферополя)

300-380

Включає: проживання в 1-місному номері, сніданок, користування басейном із морською водою та гідромасажем, шезлонгами та пляжем. Обід та вечеря - 55-70 грн доплати. Діти до 5 років розміщуються безкоштовно без надання додаткового місця

10

Санаторій "Чорномор'я" (ПБК, Ялта, Лівадія, 90 км від Сімферополя)

330-460

Включає: проживання у 2-місному номері, повний пансіон, користування басейном з морською водою та пляжем, базове лікування та користування канатною дорогою, що веде на пляж

11

Готель "Тисяча і одна ніч" (ПБК, Місхор, 95 км від Сімферополя)

650-1390

Одномісних номерів немає. Система all inclusive.

Включає: повний пансіон, напої місцевого виробництва, користування тренажерним залом, сауною, басейном, більярдом, трансфер до пляжу

12

Санаторій "Утьос" (ПБК, Алушта, 45 км від Сімферополя)

339-455

Включає: проживання у 2-місному номері із частковими зручностями (два односпальних ліжка, умивальник у номері, санвузол на поверсі), повний пансіон із замовним меню та урахуванням дієти, користування пляжем. Можливий прокат шезлонгів, зонтиків, пляжного обладнання

13

Санаторій "Ай-Петрі" (ПБК, Велика Ялта, селище Кореїз, 95 км від Сімферополя)

225-285

Включає: проживання у 2-місному номері зі зручностями, 4-разове харчування, базове лікування, користування пляжем, бібліотекою, спортзалом, басейном. У випадку заїзду дітей до 4 років місце та пансіон надається на загальних умовах та оплатою як за дитину 4-10 років

14

Готель "Жемчужина" (ПБК, Алушта, 45 км від Сімферополя)

210-260

Включає: проживання у 2-місному номері, повний пансіон із замовним меню, користування пляжем, базове лікування (первинний огляд терапевта, швидка допомога). Профільне лікування оплачується додатково

15

Готель "Україна" (Севастополь, 90 км від Сімферополя)

420

Включає: проживання в 1-місному номері, сніданок. У вартість дешевших номерів сніданок не включають

Автор - Тетяна Потапова

Реклама:

Головне сьогодні