Вчені: чоловіча стать вимирає

— 28 травня 2009, 12:05

Згідно з дослідженням професора Дженніфер Грейвс з Національного університету Австралії, постійний процес зменшення генів, які входять до чоловічої Y-хромосоми, може закінчиться повним зникненням чоловіків на Землі, пише The Daily Mail.

Як відомо, у жінок дві хромосоми Х, у той час, як у чоловіків лише одна хромосома Х , а інша - Y. Остання містить в собі особливий ген (SRY), який відповідає за появу чоловічих статевих ознак і за вироблення чоловічих гормонів.

"Триста мільйонів років тому Y-хромосома включала близько 1,4 тис. генів, а зараз їх залишилося лише 45", - повідомила вчена.

За її словами, враховуючи тенденцію, гени Y-хромосоми зникнуть приблизно через 5 мільйонів років. А це означає, що людство може залишитися без чоловічої статі.

"Y-хромосома вимирає, і що буде потім - велике питання", - сказала Дженніфер Грейс.

ВІДЕО ДНЯ

Однак не все так песимістично. Принаймні, на думку вченої, є вірогідність того, що еволюція чоловіка може піти шляхом деяких гризунів.

"Люди нездатні розмножуватися без запліднення, як деякі ящірки, тому що деякі життєво необхідні гени мають бути чоловічими. Але хороша новина у тому, що у деяких видів гризунів немає Y-хромосоми і SRY-гену", - заявила Грейс.

Зокрема, схожі на хом'яків звірки, яких називають сліпушонки, вже втратили Y-хромосому, однак функції чоловічого SRY-гену перейшли до інших генів. Наразі у цих звірків є цілком здорові самці.

Реклама:

Головне сьогодні