Росіяни перестали ходити до бібліотек

— 28 травня 2009, 15:41

Половина росіян востаннє навідувалися до бібліотеки кілька років тому, 7% жителів Росії були там рік-два тому. Протягом останнього року у бібліотеці були 3% опитаних, а 6% зізналися, що заходили за книжками десь півроку назад. І лише 13% росіян навідувалися до "книжкового царства" протягом останніх двох-трьох місяців.

Такі дані травневого загальноросійського опитування Всеросійського центру вивчення громадської думку (ВЦВГД), повідомляє "Интерфакс-Россия".

Дане опитування проводилося 23-24 травня у 140 населених пунктах у 42 областях, краях і республіках Росії.

Дослідження також показало, що 15% респондентів ніколи не були у бібліотеках: більшість з них - 19% - жителі сел, 17% - чоловіки, а 33% - малозабезпечені росіяни.

Загалом же, відвідувачами бібліотек частіше за все є молодь. Так, серед 18-24-річних жителів Росії частина тих, хто був у бібліотеках протягом останніх двох-трьох місяців - 23%, а серед тих, кому за 60 років - лише 8%.

Респонденти у віці від 25 років і старше, як правило, востаннє були у "світі книжок" декілька років тому (51-55% проти 29% серед 18-24-річних).

[L]Кожен же четвертий росіянин у віці від 60 років і старше ніколи не був у бібліотеці.

Серед головних причин такого в'ялого відвідування - брак часу (39%). Іншими аргументами виступали - невдоволення книжковими фондами, відсутність в них цікавої літератури, а також наявність домашньої бібліотеки (по 9%).

Окрім цього, серед названих причин - використання більш сучасних джерел інформації, наприклад, інтернет, чи відсутність бібліотеки у місці проживання (по 7%).

При цьому, під час опитування виявилося, що 17% громадян Росії взагалі не люблять читати, а 12% - віддають перевагу купівлі книжок.

Реклама:

Головне сьогодні