Ліки від раку стирають "візерунки" на пальцях

— 29 травня 2009, 18:07

Як пояснив лікар Енг-Хуат Тан з національного ракового центру Сінгапуру, розповсюджені ліки від раку - капецитабін - впливають на шкіряний покрив, що унеможливлює зняття відбитків пальців.

Саме через це одного з його пацієнтів нещодавно було затримано еміграційною службою США на чотири години, пише ВВС з посланням на Annals of Oncology.

Туристові раніше діагностували рак шиї. Відтак він проходив курс хіміотерапії та вживав препарат капецитабін - для запобігання ремісії.

Хоча цей препарат зазвичай використовується при лікуванні декількох різновидів раку, він може викликати хронічне запаленні шкіри долонь та ступнів, що призводить до виникнення пухирців, лущення шкіри та кровотечі.

А з часом це може призвести до втрати папілярного візерунку на пальцях.

У пацієнта лікаря Тана з'явилися слабкі побічні симптоми, однак чоловік продовжував приймати препарат протягом трьох років.

Коли ж чоловік поїхав навідати родичів у США, його затримали в аеропорту після того, як співробітники еміграційної служби не змогли зняти відбитки його пальців.

В результаті, чоловіку таки дозволили в'їзд. Щоправда, рекомендували на майбутнє мати при собі лист від онколога з описами цього синдрому.

Наразі поки що не зрозуміло, як швидко відбувається втрата папіллярного візерунку в результаті використання препарату.

Реклама:

Головне сьогодні