Тест

Уряд зменшив держзамовлення у вузах

5 червня 2009 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову про затвердження обсягів державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів у 2009 році.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки середу.

У порівнянні з 2008 роком зменшилася кількість випускників загальноосвітньої школи на 15 тисяч осіб та випускників повної загальноосвітньої школи на 37 тисяч, а також зменшилася кількість зареєстрованих для проходження тестування на 50,7 тисяч осіб.

Зважаючи на це, загальне зменшення обсягів прийому для вищих навчальних закладів України за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста становить 13,2 % (за денною формою навчання 13,1%) за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра - 11,5 % (за денною формою навчання на 11%).

[L]Для вищих навчальних закладів, підпорядкованих МОН, державне замовлення визначено:

- за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста - 46,5 тис. місць (87,5 % державного замовлення 2008 року);

- за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра - 99,2 тис. місць (88,7% державного замовлення 2008 року);

- за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста - 57,5 тис. місць (90,3% державного замовлення 2008 року);

- за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра - 25,8 місць (90,1% державного замовлення 2008 року).

Уряд підтримав ініціативи міністра Івана Вакарчука щодо збереження державного замовлення за напрямами підготовки (спеціальностями) "Декоративно-прикладне мистецтво", "Туризм", "Готельно-ресторанна справа", "Документознавство та інформаційна діяльність", "Реклама та зв'язки з громадськістю", "Діловодство", "Організація туристичного обслуговування", "Організація обслуговування в готелях", "Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства і торгівлі".

Як нагадує прес-служба, кінцеве рішення щодо обсягів держзамовлення приймає Мінекономіки шляхом підготовки проекту відповідного урядового рішення. Відповідно до процедури надання державного замовлення, Міністерство освіти і науки зводить пропозиції ВНЗ.

В подальшому Міністерство освіти і науки здійснює розподіл державного замовлення між вищими навчальними закладами відповідно до їхнього профілю та минулорічних обсягів.